Binnenland

Reimerswaal sluit drie bibliotheken

KRUININGEN – In de gemeente Reimerswaal sluiten drie biblio­theekvestigingen én verdwijnt de biblioservicebus. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.

Van onze correspondent
25 April 2012 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 20:43
Bibliotheek Kruiningen. Foto Panoramio
Bibliotheek Kruiningen. Foto Panoramio

Na twee jaar discussiëren is de kogel door de kerk: de bibliotheken in Kruiningen, Rilland en Hansweert moeten de deuren sluiten. „Een zwarte dag voor Kruiningen”, noemde CU-raadslid Jumelet de dag van het besluit. Aanleiding voor de discussie vormde de bezuinigingsronde waarbij twee jaar geleden gezocht werd naar mogelijk­heden om 3 miljoen euro minder uit te geven. Toen kwamen ook de bibliotheken in beeld om geld in te leveren.

Ondanks de bezuinigingen ziet SGP-raadslid Rottier nog licht aan de horizon. „Alle dorpen, ook Oostdijk en Waarde, krijgen voor het eerst een vaste bibliotheekvoorziening in de vorm van een plug-in.” Een plug-in is een onbemande minibibliotheek, een soort kast, waar mensen zelf boeken kunnen reserveren, lenen en inleveren.

In juni 2011 leek het helder: alleen de bibliotheek in Yerseke blijft open, alle andere vestigingen sluiten, de biblioservicebus verdwijnt en in plaats daarvan komen er in alle kernen plug-ins.

Toch bleef het daar niet bij. Slechts een maand later nam de gemeenteraad een amendement van SGP en CDA aan om ook de vestiging in Krabbendijke open te houden. In december 2011 sprak het college uit dat er toch geen geld was voor twee vestigingen, een paar maanden later kon het weer wel. Verwarring alom.

Daarnaast lieten de inwoners van Kruiningen, onder wie basis­schoolleerlingen en de dorpsraad, groot protest horen tegen de voorgenomen sluiting van de Kruiningse vestiging.

Gisteravond moest er helderheid komen over de te volgen koers. Leefbaar Reimerswaal (LR) en ChristenUnie sloegen de handen ineen en kwamen met een voorstel om drie vestigingen open te houden: die in Krabbendijke, Yerseke en Kruiningen. De beoogde bezuiniging stond niet in verhouding tot de ingrijpende maatregel, aldus de fracties. Louwrink (PvdA) ging nog verder. „Het voorstel betekent kapitaalvernietiging en een kaalslag op het gebied van de voorzieningen. Laat alle vestigingen openblijven.”

SGP en CDA verdedigden hun amendement uit 2011. Rottier (SGP): „Ons voorstel is doorgerekend, dat van LR en CU niet. Daarnaast komen wij ook aan alle burgers tegemoet, door overal plug-ins te plaatsen.”

Niet één fractie werd overtuigd, maar met de kleinst mogelijke meerderheid in de raad werd het voorstel van SGP en CDA aan­genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer