Buitenland

Romney mag het gaan opnemen tegen Obama

WASHINGTON – De race om de Republikeinse voorverkiezingen is gelopen. Mitt Romney mag het in november tegen Obama opnemen. Of hij het Witte Huis gaat betrekken, is nog maar de vraag.

Mr. Richard Donk
25 April 2012 07:27Gewijzigd op 14 November 2020 20:43
Mitt Romney. Foto EPA
Mitt Romney. Foto EPA

Mitt Romney won gisteren de voorverkiezingen in vijf staten: Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania en Rhode Island. De Republikeinen kiezen hun presidentskandidaat op hun partijconventie in augustus. Wie daar ten minste 1144 stemmen van de afgevaardigden krijgt, sleept de kandidatuur in de wacht. Romney heeft inmiddels rond de 850 stemmen en is dus niet meer in te halen.

Romney nam gisteravond alvast een voorschot op zijn kandidatuur. „Vanavond is het begin van een nieuwe campagne. Vanavond is het begin van het einde van de teleurstellingen van de Obama-jaren”, aldus de Republikein. Romney gaat zijn campagne naar eigen zeggen vanaf nu nadrukkelijk richten op Obama, in plaats van op zijn Republikeinse rivalen.

Daar zal Romney nog een harde dobber aan hebben. In de laatste nationale peilingen geniet Obama vooralsnog de steun van 47,8 procent van de Amerikaanse kiezers. Romney moet het met 44,1 procent doen.

Op zichzelf geen dramatisch verschil, zij het dat Romney een aantal dingen tegen zich heeft. In de eerste plaats valt het statistisch gezien niet mee een zittende president te verslaan.

Verder probeert Romney zijn rivaal vooral op economisch gebied aan te vallen. De kwakkelende Amerikaanse staatshuishouding is inderdaad een van de grootste problemen waar Washington zich momenteel mee geconfronteerd ziet. De beschuldiging van Romney dat Obama verantwoordelijk zou zijn voor de huidige malaise, is echter ongegrond. De president erfde een economie die al in een neergang verkeerde en alle ingrediënten voor verdere verslechtering in zich droeg.

Voor behoudende Amerikaanse christenen blijft Mitt Romney nog altijd een twijfelgeval. Hoewel hij op ethisch gebied redelijk conservatieve standpunten inneemt, stuit zijn mormoonse achtergrond velen in rechts-religieuze hoek tegen de borst. Bovendien heeft Romney de notoire naam op belangrijke dossiers een draaikont te zijn. Bij de vorige verkiezingen was Romney nog een veruit verkiesbaar alternatief boven John McCain, maar die vanzelfsprekendheid is inmiddels minder groot.

Tegelijkertijd ontbreekt het Barack Obama vooralsnog aan helder omschreven thema’s waarop hij zich écht kan onderscheiden. Het zal voor de president zaak zijn snel met aansprekende verkiezingsbeloften te komen, wil hij zijn voorsprong in de peilingen behouden.

Romney hamert vooral op een einde aan het ”Obamatijdperk”. Zolang dat een doel op zich is, blijft de deur van het Witte Huis vermoedelijk gesloten voor hem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer