Frans noodplan wegens hittesterfte
In heel Frankrijk zijn naar schatting tussen de 1500 en 3000 mensen overleden als gevolg van de hittegolf van de afgelopen twee weken. Minister van Volksgezondheid Jean-François Mattei heeft dat donderdag gezegd. Terwijl in Noordwest-Europa de hittegolf kalm wegtrekt, woeden in sommige meer zuidelijke landen nog steeds grote bosbranden.
Matteis ministerie baseert de schatting van het aantal overleden burgers op gegevens van 23 ziekenhuizen in de regio Parijs en de grootste begrafenisonderneming van het land. De onderneming, Pompes Funèbres Général, die ongeveer een kwart van de begrafenissen in Frankrijk verzorgt, zegt in de periode 4 tot 10 augustus ongeveer 3200 begrafenissen te hebben verzorgd, vergeleken met anders gemiddeld 2300 in een week.
Volgens Mattei is er sprake van een „echte epidemie.” De minister schrijft de hoge sterfte toe aan de „uitzonderlijke” warmte en de hogere levensverwachting; vooral oude mensen lopen gevaar aan de warmte te bezwijken.
De prefecten van de honderd departementen in Frankrijk (te vergelijken met de commissarissen van de Koningin in Nederlandse provincies) hebben donderdag toestemming gekregen een noodplan in hun gebied af te kondigen. Het noodplan voorziet onder meer in extra ziekenhuisbedden en -personeel. Ook wordt het mogelijk tijdelijke mortuaria op te zetten. Het plan was woensdag al voor de regio Parijs afgekondigd. De noodmaatregelen waren eigenlijk bedoeld als antwoord op terroristische aanvallen.
De eerste hulp in Franse ziekenhuizen laakte de regering. „In mei hebben we het ministerie nog gewaarschuwd tegen de voorgenomen, gedeeltelijke sluiting van ziekenhuizen in de vakantieperiode. Iedereen wist dat het warm werd, en we zijn recht naar de catastrofe gegaan”, aldus de voorzitter van de organisatie van eerstehulpartsen in Frankrijk.
Terwijl op veel plekken in Europa nog steeds een hittegolf heerst, valt in Moskou een recordhoeveelheid regen. De stad heeft vanaf woensdag meer dan 50 millimeter neerslag gekregen, tweederde van de hoeveelheid die normaal gesproken in de hele maand augustus naar beneden komt.
Het openbaar vervoer in de Russische hoofdstad was donderdag ernstig ontregeld door wateroverlast en een aantal straten stond blank. Volgens het meteorologisch instituut van Moskou is er sinds 9 augustus 1973 niet zoveel water uit de lucht gekomen in twaalf uur. De korte Moskouse zomer eindigt meestal met een regenachtige augustusmaand, maar nu is alleen al in de eerste twee weken van de maand 11 millimeter meer regen gevallen dan de gemiddelde 88 millimeter voor de hele maand.
Ook in het zuidwesten van Rusland, in de regio Volgograd, is het noodweer. Daar zijn deze week duizenden huizen en gebouwen beschadigd geraakt door zware windstoten en regenval, meldde het persbureau ITAR-Tass.
In het westen van Europa is het in de meeste landen nog altijd droog en heet. Donderdag heeft Zwitserland zich gevoegd bij de rij landen die geteisterd worden door bosbranden. Driehonderd brandweermannen en een aantal helikopters zijn ingezet om een brand te bestrijden die woedde bij het kuuroord Leukerbad in de Alpen. Donderdagmorgen was de brand weer onder controle.
De brandweer in Portugal maakte donderdag bekend dat de bosbranden in de Algarve in het zuiden van het land ook merendeels onder controle zijn. In totaal is in Portugal een oppervlakte zo groot als Luxemburg aan bos in vlammen opgegaan. Het dodental van de branden liep donderdag op tot zeventien. Twee mannen, onder wie een brandweerman, overleden aan de brandwonden die ze vorige week opliepen. In het midden van Portugal braken donderdag vrijwel gelijktijdig tien nieuwe bosbranden uit. De autoriteiten vermoeden dat er brandstichting in het spel is.
Het bestuur van Mostar in Bosnië heeft de noodtoestand uitgeroepen wegens aanhoudende bosbranden rond de stad. Veel branden kunnen niet worden geblust omdat er rond de stad nog veel landmijnen liggen.
„We hebben veel ontploffingen van landmijnen gehoord en we zijn bang, maar we moeten nu optreden”, zei brandweerchef Suad Maric. Het vuur rukt door de aanhoudende droogte snel op en bedreigt de eerste huizen. Tot nu toe zijn er voorzover bekend geen gewonden gevallen.
In Bosnië liggen nog talloze landmijnen, een overblijfsel van de oorlog (1992-’95). Bij ongelukken met mijnen komen geregeld mensen om het leven.
De uitzonderlijke hitte van de voorbije week heeft in Duitsland ook aan twee postbodes het leven gekost. Deutsche Post heeft dat donderdag gemeld.
In Mannheim bezweek afgelopen dinsdag een 51-jarige postbesteller. Hij nam deel aan een proef waarbij de postbodes de hele dag op straat doorbrengen en het sorteren aan anderen overlaten. De proef, die nog maar één dag aan de gang was, is direct stopgezet. Afgelopen vrijdag overleed een postbode van begin 40 in Gelsenkirchen tijdens zijn ronde. In beide gevallen is de hitte hoogstwaarschijnlijk de hoofdoorzaak van het overlijden, zei Deutsche Post-woordvoerster Monika Siebert.
De temperatuur in Duitsland bereikt afgelopen week recordwaarden van boven de 40 graden Celsius.