Tal van activiteiten tijdens Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal
Rhenen en Veenendaal maken zich op om de koninklijke familie op 30 april een groots onthaal te geven. In een scala aan activiteiten staan het verleden en de toekomst van beide plaatsen centraal.
Het is de derde keer dat de provincie Utrecht op Koninginnedag wordt aangedaan. In 1987 ging de koninklijke familie naar Breukelen en Soest en in 1999 naar Houten en Utrecht.
De koninklijke familie verzamelt zich –per auto of per helikopter– op 30 april op het terrein van het voormalige Depot Elektronisch Luchtmacht Materieel (DELM) tussen Elst en Rhenen. Prins Friso en zijn gezin ontbreken dit jaar, als gevolg van het skiongeluk dat de prins in februari in Oostenrijk overkwam.
Over de N225 rijdt de koninklijke blauwe bus naar Rhenen. Bij de Veerwei slaat de bus af richting de Rijn. Ruiters van rijvereniging De Plantage vormen een erehaag langs de Veerweg.
Als de bus om 10.00 uur achter restaurant Tanteloes langsrijdt, speelt de beiaardier van de Cuneratoren een entrada. Bij de loswal stapt de familie uit de bus, waarna zo’n 200 basisscholieren onder begeleiding van showharmonie OBK een welkomstlied zingen: „Rhenen, van nature bijzonder, een stadje met een wonder…”
In het weiland bekijkt de familie de activiteiten van het dorp Achterberg, die dit jaar allemaal naar Rhenen worden verplaatst. Oldtimerclub De Grebbetrekkers laat de nieuwste aanwinst, een Argentijnse tractor, zien. De prinsen kunnen deelnemen aan het wc-potgooien. Ouwehands Dierenpark heeft een ludieke verrassing in petto en sluit daarmee de viering van zijn 80-jarig bestaan af.
Voor de gelegenheid worden twee van de drie stadspoorten herbouwd. Via de Rijnpoort komt het gezelschap Rhenen binnen. De 800 meter lange wandeling door de historische binnenstad voert voorbij de restanten van de stadsmuur en langs het 16e-eeuwse Oude Raadhuis. Langs de route hangt werk van Rhenense kunstenaars. De Oranjevereniging uit Elst laat iets van de tabakscultuur zien.
Bij de Cunerakerk maken de Oranjes kennis met het Cuneraspel, dat al eeuwen in de stad wordt gespeeld. Het draait om de legende van Cunera, die in de 4e eeuw wonderen zou hebben verricht. Door haar heiligverklaring in de 7e eeuw werd Rhenen een bedevaartsoord.
De Rhenense route eindigt bij de herbouwde Westpoort, waarna een speciaal lied (”Een schatje van een stadje”) wordt gezongen. De koninklijke familie wordt uitgezwaaid bij restaurant De Koning van Denemarken.
Naar verwachting arriveert het gezelschap rond 11.45 uur via de Kerkewijk bij theater De Lampegiet in Veenendaal. Bij het monument voor de gevallenen rijdt de bus zeer langzaam, omdat een aantal veteranen daar een eresaluut brengt. Ook bij de bejaardencentra neemt de chauffeur gas terug.
De burgemeester ontvangt de koninklijke familie voor theater De Lampegiet. Bijna 500 schoolkinderen brengen hier de aubade. Aansluitend loopt de familie een 840 meter lange route door het centrum van „het dorp met stadse allures”, zoals burgemeester mr. T. Elzenga zijn 62.000 inwoners tellende woonplaats noemt.
De route gaat langs de Oude Kerk, waar een gospelkoor zingt, naar de Markt. Daar wordt een zeepkistenrace gehouden.
Via een enorme oranje loper op de J. G. Sandbrinkstraat bereikt het koninklijk bezoek tegen 13.00 uur het Zuidpoortplein voor het gemeentehuis. Op het bordes volgen de gebruikelijke toespraak door de burgemeester en een kort dankwoord van de koningin. Met auto’s en helikopters vertrekt de familie rond 14.00 uur vanuit het Stadspark.
Veenendaal presenteert zich met een grote diversiteit aan activiteiten als ”jonge leefstad”. Langs de route krijgen de volgende thema’s aandacht:
- Historisch Veenendaal
Tabak, wol en turf en de ambachten die daaraan verbonden zijn, vormen de basis voor het ondernemende Veenendaal van nu. Kinderen beschilderen bijenkasten en jongeren lopen de turfrace. Ook het sigaren maken, schaapscheren en wolkammen zijn hier te zien.
Wildbreien vormt de rode draad langs de route. Lantaarnpalen, stadsbankjes en bomen worden versierd met gekleurde breisels.
- Jong Veenendaal
In het stadspark achter de Oude Kerk wordt gevoetbald en is een speeltuin ingericht.
- Betrokken Veenendaal
Dit krijgt rond de Oude Kerk een gezicht: van traditionele en trouwkleding tot een gospelkoor.
- Bouwend Veenendaal
Voor Koninginnedag bouwen jonge Veenendalers de maquette ”Het Veenendaal van de toekomst”.
- Sportend Veenendaal
Beachvolleybal, touwtrekken, skaters en andere activiteiten op de Markt.
- Ondernemend Veenendaal
De energieopwekkende speeltuin staat voor ict-ondernemerschap. Leerlingen lopen een modeshow in zelfgemaakte kleding van duurzame materialen. De percussiegroep maakt muziek op ‘Veense’ producten.
- Cultureel Veenendaal
Langs de koninklijke route werken Veense amateurkunstenaars aan een groot kunstwerk. Koren, muziek en dans vormen het slot van de route.
Woensdag in deze bijlage een artikel over het koninklijke verleden van Rhenen.
Weetjes
Op vier pleinen in het centrum van Veenendaal staan grote schermen waarop de gehele koninklijke wandeling kan worden gevolgd.
De politie zet 1250 agenten in.
Veenendaal verwacht dat er tussen de 40.000 en 80.000 Oranjefans op de festiviteiten afkomen. Rhenen rekent op 25.000 tot 40.000 bezoekers.
Bezoekers wordt geadviseerd met de trein, bus, fiets of te voet te komen.
Bezoekers die met de auto naar Veenendaal komen, kunnen parkeren op een van de transferia (vanaf de invalswegen aangegeven). Er rijden tussen 09.00 en 18.00 pendelbussen van de transferia naar de rand van het centrumgebied en terug. Er zijn ook looproutes aangegeven vanaf de transferia.
Bezoekers kunnen zelf een plek langs de route zoeken. Daar zijn publieksvakken ingericht, meldt de gemeente Veenendaal. „Wanneer zo’n vak vol is, wordt dat afgesloten. Mensen kunnen er dan nog wel uit, maar niet meer terug erin. Zo zorgen we ervoor dat het beheersbaar en veilig blijft.”
Vanwege de voorbereidingen in de binnenstad van Rhenen houdt de gereformeerde gemeente in Nederland zondag diensten in de kerk van de gereformeerde gemeente.
Zie ook www.koninginnedag2012.nl