Feike Asma Stichting heft zichzelf op
ERMELO – De Feike Asma Stichting heft zichzelf op. De herdenking van de 100e geboortedag van Feike Asma, zaterdag in de Rotterdamse Laurenskerk, vormde het eindpunt van de activiteiten van de stichting.
Dat meldde Ger van Barneveld, voorzitter/secretaris van de stichting, zaterdag in Rotterdam. De Feike Asma Stichting werd op 21 april 2004 opgericht „met als doel leven en werk van de markante organist Feike Asma (1912-1984) in ere te houden”, aldus de website. Naast Van Barneveld maakten opnametechnicus Aad van der Waal, concertorganisator Arie van Duijn en organist Herman van Vliet deel uit het van het bestuur van de stichting.
Acht jaar na de oprichting is het doel waarvoor de stichting ooit in het leven werd geroepen, bereikt, licht Van Barneveld toe. „We wilden twee dingen: onder de aandacht brengen wat van Asma’s spel op geluidsdragers is vastgelegd, zowel liveconcerten als opnamen, én een boek publiceren waarin Asma eindelijk recht gedaan wordt.”
Die beide poten van de activiteiten zijn gerealiseerd, aldus Van Barneveld. „In de achterliggende jaren is een groot aantal opnamen van het spel van Asma op cd uitgebracht. Zaterdag zijn daar nog twee 4-cd-boxen aan toegevoegd. Misschien dat er nog één of twee cd’s te maken zouden zijn, maar dat is zoeken geblazen. Je loopt het gevaar in herhaling te vallen. Het houdt een keer op.”
Wat betreft het boek: zaterdag is in Rotterdam de uitgave ”De legendarische organist Feike Asma”, een uitgave van De Banier onder redactie van A. M. Alblas, gepresenteerd. Van Barneveld: „In dat boek krijgt Asma de waardering die hij nooit heeft gehad. Onder andere de bijdragen van Herman van Vliet en Jaap Remmelzwaal gaan uitgebreid in op Asma’s koraalbewerkingen en de techniek van zijn spel. Daardoor ontstaat een genuanceerd beeld van Asma.”
Ook het jaarlijkse orgelevenement ”In het spoor van Feike Asma” in de Rotterdamse Laurenskerk is verleden tijd. De eerste vond plaats in april 2007. Van Barneveld: „Dat is jammer. Want daarin wilden we juist laten zien hoe breed Asma te werk ging en dacht. Vandaar dat we nooit concerten hadden met alleen koraalbewerkingen. Ook speelde er altijd een organist die niet uit de Asmaschool kwam.” Zo werkten de achterliggende jaren naast de Asmaleerlingen Herman van Vliet, Everhard Zwart en Jaap Kroonenburg ook de organisten Jan Hage, Hayo Boerema, Ben van Oosten, Arjen Leistra en Aart Bergwerff mee.
Hoe jammer Van Barneveld het ook vindt, voor alleen het jaarlijkse evenement kun je volgens hem de stichting niet laten bestaan. „We zijn nu gestopt op een hoogtepunt. Dat is goed. Anders krijg je een sterfhuisconstructie waarbij de stichting langzaam doodbloedt. We zagen ook het aantal bezoekers van het evenement en het aantal donateurs van de stichting langzaam teruglopen de achterliggende jaren. Mensen die Asma gekend hebben, zijn geïnteresseerd. Maar bij de jongere generatie ligt dat anders. Daarbij komt dat onze stichting het werk van één persoon centraal stelde. Als je dan nu door zou gaan, zou de aandacht voor Asma makkelijk in persoonsverheerlijking kunnen uitmonden. Dat willen we niet. We zijn in de achterliggende jaren juist ook kritisch ten aanzien van Asma geweest.”
De Feike Asma Stichting kan niet verdergaan als een soort documentatiecentrum, zoals bij de nalatenschap van Piet van Egmond wel het geval is. Van Barneveld: „Wij beschikken niet over de nalatenschap van Asma. Het archief en de brieven zijn onlangs naar Everhard Zwart gegaan. Wat wij aan materiaal hebben, hebben we via de cd’s en het boek teruggegeven aan de mensen.”
Het enige wat nog zou kunnen gebeuren, is het uitgeven van de NCRV-videobanden over Asma die er nog zijn, onder andere van diens 45-jarig jubileum. „Het gaat me aan het hart dat dat niet gebeurd is”, aldus Van Barneveld. „Ik ben bij de NCRV geweest en het materiaal is er allemaal nog. Maar de kwaliteit loopt snel terug, dus het moet snel gebeuren. Financieel is dat echter voor de stichting niet haalbaar. Het kost een vermogen en de afzetmarkt voor dergelijke dvd’s is heel beperkt. We moeten het dus doen met de twee dvd’s die er nu zijn: de film ”Toccata” en de opnamen van Asma’s gouden jubileum in de Rotterdamse Laurenskerk.”
Meer informatie: www.feikeasmastichting.com