Politiek

Wilders kon vingers aflikken bij akkoord

DEN HAAG – Delen van het net-niet-akkoord lekten dit weekeinde uit. Daaruit valt op te maken dat PVV-leider Wilders op het moment van de breuk veel had binnengehaald.

Redactie politiek
23 April 2012 12:11Gewijzigd op 14 November 2020 20:40
Wilders. Foto ANP
Wilders. Foto ANP

De maatregelen waarover VVD, PVV en CDA het eens waren geworden, zijn onder meer te reconstrueren op basis van stukken die RTL Nieuws dit weekend wist te bemachtigen. Daarin is de hand van Wilders duidelijk zichtbaar. Lastenverzwaringen voeren de boventoon, evenals bezuinigingen op uitgaven waar Wilders al jaren tegen fulmineert. Hervormingen, door CDA-onderhandelaar Verhagen vanaf het begin bepleit in plaats van tal van eenmalige ingrepen, ontbreken nagenoeg. Een overzicht van de PVV-winstpunten:

Ontwikkelingshulp

De vooral binnen het CDA overheersende gedachte was dat nieuwe kortingen op ontwikkelingssamenwerking zo veel mogelijk vermeden dienden te worden, na de bezuiniging van 1 miljard euro die de gedoogcoalitie al bij haar aantreden doorvoerde. Desondanks zag Wilders in het Catshuis kans om de nodige vervolgbezuinigingen bij elkaar te sprokkelen: 0,5 miljard euro in 2013, gevolg door nog eens 0,75 miljard in 2014 en 2015. Dat zijn relatief forse bedragen op een totaalbudget van 4 miljard euro per jaar.

Publieke omroep

In het regeer- en gedoogakkoord zouden de omroepen te maken krijgen met kortingen op het mediabudget, oplopend van 50 miljoen euro vanaf 2013 tot 200 miljoen in de jaren daarna. Van die bezuinigingen zouden de publieke omroepen het leeuwendeel voor hun rekening moeten nemen. In het Catshuis kwamen VVD, PVV en CDA ook op dit dossier vervolgkortingen overeen: 25 miljoen in 2013 en nog eens 50 miljoen in 2014.

Arbeidsmarkt

Op de bestaande duur van de WW-uitkeringen zou niet worden beknibbeld. Ook zou er niets veranderen aan het ontslagrecht. Beide zijn een eclatant succes voor Wilders. Pijnlijk voor de PVV-leider is alleen dat de AOW-leeftijd vervroegd naar 66 jaar zou gaan: niet pas in 2020, maar al in 2015.

Zorg

Dat VVD, PVV en CDA naarstig zouden zoeken naar maatregelen om de zorgkosten te beteugelen, stond al op voorhand vast. Harde, omstreden maatregelen, die qua effect vergelijkbaar zijn met de vorig jaar aangekondigde ingreep in de persoonsgebonden budgetten lijken echter niet te zijn genomen. De belangrijkste slag die de drie wilden maken, was het uit het basispakket halen van de vergoeding van diverse medicijnen en in het invoeren van een eigen bijdrage van 9 euro per recept voor die medicijnen die nog wel in het pakket blijven. Kortom, een voortzetting van het sprokkelwerk waar de coalitie al in 2010 voor koos. Winstpuntje voor de PVV: de rollator bleef gewoon in het pakket.

Woningmarkt

De door CDA-leider Verhagen gewenste hervorming van de woningmarkt staat inderdaad in het conceptakkoord, maar de effecten ervan ogen bescheiden. Vaststaat dat VVD, PVV en CDA een inperking van de hypotheekrenteaftrek overeengekomen waren, maar wel een tamelijk geringe, die bovendien geleidelijk zou worden ingevoerd. De maatregel zou het kabinet pas in 2015 een bescheiden winst opleveren van naar schatting 14 miljoen euro. De kern van het woningmarktpakket lijkt vooral te bestaan uit een forse verlaging van lagen van de onbelaste reiskostenvergoeding, die in 2013, 2014 en 2015 elk jaar 2,1 miljard zou moeten opleveren.

Asielbeleid

Diverse bronnen melden een door VVD en CDA geaccepteerde, nieuwe vondst van Wilders op het asielbeleid. Asielzoekers zouden voortaan bij binnenkomst een terugkeerverklaring moeten tekenen waarin staat dat ze zullen meewerken aan een vrijwillig vertrek voor het geval ze niet in aanmerking zouden komen voor een verblijfsvergunning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer