Binnenland

Albayrak: ik ben bewust kapotgemaakt

DEN HAAG (ANP) – „Tendentieus, ongefundeerd, feitelijk onjuist en een schijnproces.” Nurten Albayrak reageerde donderdag in harde bewoordingen op vrijwel alle beschuldigingen tegen die een dag eerder tegen haar zijn geuit in het rapport van de commissie-Scheltema. Ze noemde het een „publieke executie.”

Redactie digitale media
19 April 2012 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 20:36
Albayrak. Foto ANP
Albayrak. Foto ANP

In het rapport dat woensdag naar buiten kwam stond onder meer dat Albayrak als directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een lager salaris opgaf dan ze daadwerkelijk kreeg. Ook zou ze haar dienstauto privé hebben gebruikt en was er onder haar leiding sprake van een ’verdeel-en-heerscultuur’ binnen de organisatie.

Allemaal onzin, zegt Albayrak, die in een verklaring op de belangrijkste conclusies van de commissie inging. Ze is niet van plan om salaris terug te betalen, zoals enkele politici woensdag eisten. Het salaris is rechtmatig uitbetaald, dat zou het arbeidsrecht doorkruisen, aldus haar advocaat. „Het is in de juridische werkelijkheid geen optie.”

De voormalig bestuurder, tegen wie woensdag door ad-interim bestuursvoorzitter Harry Paul de ontslagprocedure in gang is gezet, voelt zich doelbewust zwartgemaakt. „Het verschil van inzicht begon zeven maanden geleden over 20.000 euro en een werkweek van 36 of 40 uur. Inmiddels zijn we vier onderzoeksbureaus verder en heeft dit de staat al een miljoen euro gekost.”

Het COA heeft Albayrak uitgenodigd voor een gesprek, donderdagmiddag. „Ik ben benieuwd wat ze gaan voorstellen om de schade te herstellen. Ik ben bewust kapotgemaakt. Niemand verdient dit”, aldus Albayrak. Het liefst wil ze weer aan het werk, zei ze. Haar advocaat wilde niets zeggen over de insteek waarmee Albayrak het gesprek ingaat, of het alleen om de financiële afhandeling van het ontslag gaat of dat een terugkeer van Albayrak in haar functie nog een optie is. „We gaan ervan uit dat het COA fatsoenlijk handelt.”

Albayrak noemde de afgelopen maanden een nachtmerrie, „waaraan mijn gezin en ik kapot dreigen te gaan.” Daarom had ze haar hoop gevestigd op de onderzoekscommissie. Maar het bleek volgens haar dat de commissie uit was op het aanwijzen en zwartmaken van een hoofdschuldige. „Kennelijk kan je als minister een rapport op maat bestellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer