Politiek

Fracties Tweede Kamer: Pas na Catshuis stemmen over nieuwe wet WWNV

DEN HAAG (ANP) – GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de SP willen dat de stemming over de Wet werken naar vermogen (WWNV) wordt uitgesteld tot nadat het Catshuisoverleg is afgerond en behandeld in de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stelde dat woensdag voor in het Kamerdebat over de wet van staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken.

18 April 2012 14:25Gewijzigd op 14 November 2020 20:34

Klaver denkt dat de uitkomst van het Catshuisberaad de stemming in de Kamer kan beïnvloeden. Hij zei te hopen dat de financiële ruimte voor uitvoering van de wet opgerekt kan worden. Zoals die er nu ligt, kan hij niet anders dan de wet afwijzen. „En daar baal ik van, want de sociale zekerheid moet hervormd worden, maar daar heb ik met deze regeling geen vertrouwen in.” De Krom heeft wel de steun van de regeringspartijen VVD en CDA en van gedoogpartner PVV.

Het kabinet wil met de wet per 2013 de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong-regeling, voor jonggehandicapten, samenvoegen om zo meer mensen met een beperking aan de slag te krijgen en daarnaast op termijn 1,8 miljard euro bezuinigen.

Klaver denkt dat de verwachtingen van het kabinet dat meer mensen een betaalde baan krijgen niet zullen uitkomen. Volgens hem denkt De Krom bovendien meer aan de 1,8 miljard euro die hij wil bezuinigen dan aan de 2 miljoen mensen die direct of indirect met de wet te maken kunnen krijgen.

De Kamer heeft de afgelopen dagen al ruim 18 uur gedebatteerd over het wetsvoorstel, dat De Krom ruim een jaar geleden indiende. Hij wil dat de wet ertoe leidt dat meer mensen met een beperking bij een ’gewone’ werkgever aan de slag kunnen en de toegang tot de sociale werkvoorziening en Wajong fors wordt beperkt. De Krom denkt ook dat ongeveer de helft van de 355.000 mensen in de bijstand geheel of gedeeltelijk kan werken. De gemeenten worden belast met de uitvoering van deze nieuwe wet.

De Kamer liet de afgelopen dagen blijken moeite te hebben met de bureaucratie in de wet, zoals de toets die moet aantonen of bedrijven recht hebben op aanvulling van het loon door gemeenten. De Kamer vindt die toets overbodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer