Amper opkomst bij Haags protest tegen Gül
DEN HAAG (ANP) – Een demonstratie op het Malieveld in Den Haag tegen het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül heeft woensdag tot nu toe niet veel deelnemers getrokken. Rond het middaguur hadden zich 20 tot 30 demonstranten verzameld.
Volgens een van de organisatoren is verwarring ontstaan over de plek waar de Armeense, Turkse, Koerdische en Assyrische organisaties mogen demonstreren.
Dinsdag had de gemeente Den Haag een demonstratie op Het Plein bij het Tweede Kamergebouw verboden. De betogers mochten zich wel verzamelen op het Malieveld. De organisaties vochten de beslissing aan, maar de rechter stelde de gemeente woensdagochtend in het gelijk.
Gül heeft woensdag in Den Haag een ontmoeting met premier Mark Rutte. Ook spreekt hij met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en enkele parlementsleden.
Huiswerk
Voor Abdullah Gül lag het niet in de verwachting ooit president van Turkije te worden. „Ik heb heel erg mijn best moeten doen”, zei hij woensdagochtend tegen schoolkinderen in Amsterdam-West. „Mijn familie was een normaal Turks gezin. Maar je ziet: degene die zijn huiswerk altijd maakt, kan heel erg hoog klimmen.”
Op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Nederland bezocht Gül met zijn echtgenote de Weekend Academie, een project van het Oranje Fonds om kinderen in het weekend te helpen bij hun schoolactiviteiten. Onderdeel was het bijwonen van een huiswerkles, waarbij kinderen vragen op de president mochten afvuren.
Koningin Beatrix
Koningin Beatrix brengt van 13 tot en met 15 juni een bezoek aan Turkije. De vorstin zal dan Ankara en Istanbul bezoeken, liet een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag weten.
Het bezoek staat in het teken van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Onderdeel van het programma is het bijwonen van een uitvoering van het Nederlands Dans Theater in Istanbul op 14 juni.
Beatrix bracht in het begin van 2007 een staatsbezoek aan Turkije.
PVV-rel
De fracties van de PvdA en de SP in Limburg willen vrijdag een spoeddebat in Provinciale Staten over de ruzie binnen de PVV over het bezoek van de Turkse president Gül donderdag aan Maastricht.
PvdA-fractievoorzitter Bert Kersten wil mede namens de SP weten of door het conflict binnen de PVV Limburg beschadigd is. De Statenfractie van de PVV haalde dinsdagavond fel uit naar de eigen gedeputeerden Antoine Janssen en Theo Krebber, omdat die aanschuiven bij een lunch met de Turkse president op het gouvernement donderdag. De PVV eist dat beide gedeputeerden daar weg blijven, maar ze gaan toch.
PvdA en SP vinden dat door deze gang van zaken de positie van de provincie Limburg landelijk en internationaal verzwakt is, schrijven ze in hun verzoek.