Buitenland

Overgave Keke op Salomonseilanden

Op de Salomonseilanden heeft krijgsheer Harold Keke zich woensdag overgegeven aan de door Australië geleide vredesmacht, die in het door geweld geteisterde gebied probeert de orde te herstellen. Kekes overgave werd bekendgemaakt door de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer.

AP
14 August 2003 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

Kekes militie heeft volgens de autoriteiten de afgelopen vier jaar moorden gepleegd, dorpen geplunderd, en mensen gegijzeld. Keke zelf wordt verantwoordelijk gehouden voor vijftig moorden. Hij is opgepakt op basis van een arrestatiebevel voor een overval.

„Dit is een enorm succes voor de missie op de Salomonseilanden”, zei de Australische minister van Justitie, Chris Ellison. „De beruchtste militieleider in het gebied zit nu achter de tralies.” Ook de minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland, dat ook deelneemt aan de interventiemacht, reageerde verheugd. „Voor het eerst sinds lange tijd kan de Weather Coast vrede en stabiliteit terugvinden en vrij zijn van de angst voor executies en plunderingen.”

Keke zegde vrijdag al toe zijn militie te ontwapenen. Deze toezegging kwam nadat hij met de coördinator van de interventiemacht, Nick Warner, in een kerk in een afgelegen deel van het hoofdeiland van de archipel, Guadalcanal, had overlegd. Keke ging eveneens akkoord met de stationering van een eenheid van de Australische interventiemacht in het deel van Guadalcanal waar zijn bende de dienst uitmaakt: de Weather Coast.

Keke vertelde Warner tijdens het onderhoud ook dat zes gijzelaars die zijn militie in handen had, zijn gedood. De zes waren lokale medewerkers van de anglicaanse missie in het gebied. Keke en zijn rebellen worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden op Guadalcanal, waaronder die op een minister, die persoonlijk door Keke zou zijn omgebracht.

De regering van de Salomonseilanden deed vorige maand een beroep op buurlanden in de Stille Zuidzee om te helpen een eind te maken aan de wetteloosheid en corruptie op de eilandengroep.

Australië heeft 2000 militairen en 300 agenten gestuurd. Ook Nieuw-Zeeland en andere Zuidzee-landen hebben troepen gestuurd.

Met een andere bendeleider, Jimmy Rasta, heeft Warner eveneens met succes onderhandeld. Zijn milities zouden zich ook willen ontwapenen. Tot 21 augustus kunnen de bendes hun wapens inleveren. Tot nu toe zijn 392 wapens overgedragen aan de interventiemacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer