Marokkanen boos na zelfverdediging agent
Een week nadat een agent op het Mercatorplein in Amsterdam de 33-jarige Dris Arbib doodschoot, zijn de gemoederen nog niet bedaard.
Voor een deel van de Marokkaanse gemeenschap staat het incident symbool voor het overmatige geweld dat de politie tegen Marokkanen zou gebruiken. Deze groep kondigt voor zaterdag een demonstratie aan op het Mercatorplein.
Voorzitter J. Ftieh van het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland richtte met vertegenwoordigers van andere belangenorganisaties het Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie op. Het comité eist een onafhankelijk onderzoek naar de „moord” op Dris en de achterliggende omstandigheden en berechting van de dader.
Volgens de Marokkanen is de dood van Dris niet los te zien van het klimaat in Nederland na 11 september 2001 en van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Ze ergeren zich aan het voortdurend koppelen van migratie en criminaliteit, islam en terrorisme, Marokkanen en inburgering.
De Amsterdamse hoofdcommissaris J. Kuiper wijst de beschuldigingen van de hand. Hij vindt het niet terecht dat zijn agent wordt aangeduid als moordenaar, omdat de politieman niet meer dan zijn werk deed. Dat Dris van Marokkaanse afkomst was, deed niet terzake, aldus Kuiper, wel dat hij met een mes op de agent afkwam. Dan kun je verwachten dat een agent zijn wapen gebruikt, stelt de hoofdcommissaris.
Kuiper verbaast zich erover dat vooraanstaande Marokkanen beschuldigingen richting zijn korps uiten, terwijl er juist goede onderlinge contacten bestaan. Ook burgemeester J. Cohen is „not amused” dat enkele Marokkanen het incident van vorige week op de spits drijven.
Het Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie vindt juist dat Kuiper en Cohen voorbarig zijn. Zij praten het handelen van de agent goed voordat het onderzoek daarnaar is afgerond. De Amsterdamse Politie Vakorganisatie beticht op haar beurt Ftieh van vooringenomenheid jegens de politie. „Het is dan ook van een ongekende ranzigheid dat derden politiek misbruik maken van zo veel leed”, aldus de politievakbond.
Bij de gemeente wil niemand op de actie van zaterdag vooruitlopen. „Morgen wordt de stand van zaken doorgenomen”, zegt een woordvoerster. Ook de politie wacht af. „Het is een demonstratie en die behandelen we als iedere andere demonstratie”, zegt een politiewoordvoerster.