Consument

Máxima ontvangt eerste insectenkookboek

Prinses Máxima ontving dinsdag het eerste exemplaar van “Het insectenkookboek”.

Pluspuntredactie
17 April 2012 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 20:33
Foto ANP
Foto ANP

Hoogleraar en mede-auteur Marcel Dicke overhandigde haar het boek in Villa Eikenhorst in Wassenaar. Het boek is geschreven door drie Nederlandse auteurs: Arnold van Huis (hoogleraar tropische entomologie aan Wageningen University), Henk van Gurp, kookdocent aan de Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Marcel Dicke, hoogleraar entomologie in Wageningen.

Insecten zijn niet alleen smakelijk en veelzijdig voedsel, ze zitten ook vol eiwitten, betogen de auteurs. Bovendien is het kweken van insecten veel duurzamer dan de productie van vlees, stellen zij.

In ”Het insectenkookboek” staan recepten met en wetenswaardigheden over insecten, plus interviews met topkoks, kwekers en voedingsdeskundigen. Ook vertelt het waar insecten te koop zijn en of ze allemaal eetbaar zijn.

Volgens de auteurs is insecten eten „bijna onvermijdelijk.” „De manier waarop we momenteel vlees en ander voedsel produceren, is het grootste obstakel voor een duurzame samenleving.”

Terwijl heel wat westerlingen griezelen van hapjes van gebarbecuede palmkeverlarven, sprinkhanensalade of gefrituurde libellenlarven smult 80 procent van de mensheid ervan. Econoom Herman Wijffels, die voor het boek werd geïnterviewd: „Het is nog niet helemaal tot ons doorgedrongen, maar voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zitten we in de situatie dat we onze natuurlijke hulpbronnen aan het uitputten zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer