Kamer vraagt aandacht voor ontvoering kopten
DEN HAAG – Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) moet de „explosieve toename” van ontvoeringen, gedwongen bekeringen en besnijdenissen van koptische meisjes bij Egypte aankaarten en ook de EU vragen dat te doen.
Dat stelt een Kamermeerderheid onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind in een maandag gestelde reeks Kamervragen aan de bewindsman.
Aanleiding voor de vragen is een tweetal programma’s van de EO over koptische meisjes. In een van die programma’s vertelde president Naguib Gobraiel van de grootste Egyptische mensenrechtenorganisatie, Euhro, dat er eerder jaarlijks zo’n 200 koptische meisjes door moslims werden ontvoerd. „Maar nu gaat het om 1500 ouders in tien maanden tijd die bij ons aanklopten en vertelden dat hun dochter is ontvoerd. En dan heb ik het alleen over de ouders die met ons contact hebben gezocht. Het werkelijke aantal ligt veel hoger.”
De explosieve toename van het aantal ontvoeringen komt door het gebrek aan veiligheid in Egypte sinds de revolutie in dat land. Daarnaast groeit het aantal radicale moslimorganisaties. Ze betalen jongeren om de meisjes te ontvoeren en moslim te maken. Tot nu toe zijn slechts tien meisjes teruggekeerd.
Tegenover de EO zei Gobraiel dat het toegenomen aantal ontvoeringen geen prioriteit heeft bij de Egyptische legerleiding: „Er is nog nooit een dader berecht. Ze zijn bang voor de moslimbroederschap en de salafisten. Die hebben momenteel een meerderheid in het Egyptische parlement.”
CU-Kamerlid Voordewind wijt de toename van de ontvoeringen, gedwongen bekeringen tot de islam en de afname van vrouwenrechten in het algemeen in Egypte ook aan de groeiende invloed van het salafisme in Egypte. Hij suggereert in zijn Kamervragen dat Nederland in reactie daarop minder geld naar Egypte zou moeten overmaken.
In de Kamervragen verzoekt hij minister Rosenthal verder om Egypte ertoe aan te sporen de daders van de ontvoeringen te berechten. Voordewind: „De meiden worden verminkt en onder dwang uitgehuwelijkt zonder dat de Egyptische overheid hier iets tegen doet. Onacceptabel. Ik wil dat Nederland en de EU juridische bijstand verlenen aan de getroffen ouders.”
Tijdens het mensenrechtendebat gisteren in het Europees Parlement te Straatsburg heeft SGP-Europarlementariër Belder de kwestie van de ontvoeringen aangekaart bij hoge vertegenwoordiger Ashton. Het bewijsmateriaal in de media over ontvoeringen „roept op tot een passend vervolg”, zei hij. Belder bepleitte continue aandrang bij Egypte om te komen „tot waarheidsvinding in deze rechtsverkrachtingen”, zodat „’s lands aanzienlijke christelijke minderheid” rechtszekerheid krijgt.