Oud-presentator EO: Jezus Quiz goddeloos en spottend
ZEIST – Feike ter Velde bidt elke dag om de bekering van zijn zoon Peter, die afstand genomen heeft van het geloof. Zaterdagavond bevroeg debatleider Riekelt Pasterkamp vader en zoon Ter Velde.
Dat gebeurde in Zeist tijdens een bijeenkomst van de Kom Ook-groep, die avonden voor christelijke jongeren vanaf 16 jaar organiseert op diverse locaties.
Feike ter Velde was programmamaker en presentator bij de EO. Hij presenteerde het programma God verandert mensen. Zoon Peter werd journalist bij onder meer de NOS. Over zijn afstand nemen van het geloof en de relatie met zijn vader schreef hij de roman ”De vader en de zoon”. Hoofdpersoon in dat boek is Johan Verboom, alter ego van de schrijver, zoals hij zaterdagavond zei. Hij voegde eraan toe dat het boek slechts ten dele autobiografisch is.
Feike ter Velde gaf aan dat hij zijn zoon „niet streng maar wel straight” opgevoed heeft. Hij wilde zijn kinderen beschermen in een wereld waarin van alles mogelijk was. „De revolutie was net geweest. Haast alles mocht, zelfs pedofilie werd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw verheerlijkt.” Pasterkamp: „Was je er als vader?” Feike ter Velde: „Mijn vrouw zegt dat ik er helemaal was, als ik thuis was, maar ik was veel weg. Als ik het over zou kunnen doen, zou ik meer thuis zijn.”
Peter ter Velde stelde dat het christendom in de opvoeding een centrale rol speelde. „Daaraan werd alles afgemeten. Om ons gezin was prikkeldraad gespannen en de schijnwerpers werden op de wereld gericht. Ik wilde van die wereld proeven en groef een tunnel onder het prikkeldraad door. Ik luisterde graag naar popmuziek en naar Hilversum 3, maar dat mocht niet. Ik verstopte de muziek in een geheim laatje en nam de sleutel mee.”
Peter ter Velde zei dat er veel onuitgesproken verboden waren, waarvan die van muziek er een was. Het kwam niet tot een gesprek met zijn vader. Er volgde voor hem een worsteling naar twee kanten: enerzijds was hij trots op zijn vader, die stoer was en met iedereen in debat ging. Anderzijds wilde hij meer ruimte hebben en bleef hij vasthouden aan zijn liefde voor popmuziek. „Ik kwam in een moeilijke situatie. Ik hield van mijn vader, maar ook van de dingen die hij afwees.”
Tijdens een zomerkamp besloot Peter „opnieuw met God te beginnen.” Hij voelde zich zondig, omdat hij tegen zijn ouders loog en vanwege ontwikkelingen op seksueel gebied. Hij deed elke dag voordat hij naar school ging een halfuur Bijbelstudie en hij bad. Peter te Velde: „Ik bad of God me wilde veranderden. Toen kwam de teleurstelling. Het gebeurde niet. Achteraf had ik meer met mensen moeten praten, maar dat deed men toen niet. Alles was zeker. Over je worstelingen praatte je niet met je ouders of op de club.”
Feike ter Velde zei niet in de gaten gehad te hebben dat zijn zoon problemen had op geloofsgebied. „Dat verwijt ik mezelf”, zei hij. Hij merkte wel dat Peter niet goed in zijn vel zat. Ten slotte arrangeerde een andere zoon een gesprek tussen hen drieën. Tijdens dat gesprek ontstond openheid. „Peter heeft zijn grieven neergelegd. Had hij me maar eerder de tent uit gescholden. Er was bij hem sprake van emotionele eenzaamheid en bij mij van falend ouderschap. Ik heb het niet geweten dat mijn zoon zo worstelde. Dat is laakbaar. Ik heb aan Peter gevraagd of ik voor hem mag bidden. Nu begin ik de dag met gebed voor zijn verandering.”
Peter ter Velde: „Mijn vader heeft me gevraagd of hij voor me mag bidden. Dat vind ik goed en ik waardeer het, maar ik voel er niets van.”
Het gesprek heeft een belangrijke functie gehad. Peter ter Velde: „Daarna konden we onze relatie weer opbouwen. Dat is belangrijker dan wat dan ook.”
Jezus Quiz
Feike ter Velde ging desgevraagd in op de omstreden Grote Jezus Quiz op tweede paasdag. Hij zei dat hij vijf minuten naar de tv-uitzending van de EO gekeken heeft. „Het was een goddeloos en spottend programma over Jezus. Men mag alleen vol ontzag over Jezus spreken en Hem niet op deze manier naar beneden halen.”
Ter Velde vindt het niet genoeg dat de televisiezender excuses aangeboden heeft. „De EO moet er consequenties uit trekken voor medewerkers die er in het openbaar aan meegedaan hebben. Zij zouden niet meer voor de tv moeten optreden. Dat standpunt zou de EO aan zijn leden moeten meedelen.”