Politiek

GroenLinks pleit voor duurzame doorbraak

DEN HAAG – Geen subsidie meer op fossiele brandstoffen, minder belasting op arbeid en stoppen met het bezuinigen op natuur, cultuur en ontwikkelingssamenwerking.

Redactie politiek
16 April 2012 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 20:30
Jolande Sap. Foto ANP
Jolande Sap. Foto ANP

Met deze hervormingen wil GroenLinks de overheidsfinanciën op orde brengen en tegelijkertijd een doorbraak realiseren naar een duurzame economie. De voorstellen staan in ”Hart van de toekomst”, een alternatief plan voor de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet dat GroenLinksleider Sap gisteravond naar buiten bracht.

Doorgaan met het eenzijdig hanteren van het bezuinigingsmes „helpt geen zier”, vindt GroenLinks. Een echte doorbraak is nodig om het land toekomstbestendig te maken. Daarvoor moet er een belasting komen op kolen, kerosine, olie en diesel. Grote auto’s worden meer belast en groene auto’s bevoordeeld.

Automobilisten moeten per kilometer gaan betalen. Nieuwe wegen moeten er niet meer

worden aangelegd; investeren in het openbaar vervoer is het devies.

Het geld dat wordt verdiend met deze maatregelen, wil GroenLinks besteden aan een verlaging van de belasting op arbeid. Ook wil de partij investeren in kinderopvang, meer rechten voor flexwerkers en aan meer eigen regie voor mensen die afhankelijk zijn van zorg.

De plannen, die nog niet zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau, leveren volgend jaar naar schatting 8 miljard euro op. In 2014 wordt volgens GroenLinks voldaan aan de Europese begrotingsnorm van maximaal

3 procent tekort. Het jaar daarna moeten de hervormingen

12 miljard opleveren, waardoor het begrotingstekort op 1,8 procent uitkomt.

Met het presenteren van een eigen plan is GroenLinks de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV royaal voor. De drie onderhandelende partijen zetten vandaag hun besprekingen in het Catshuis voort. Het is nog onduidelijk wanneer zij een eventueel akkoord gaan presenteren.

Volgens minister Hillen van Defensie getuigt het beslist niet van traagheid dat de drie partijen nu al hun zevende week van onderhandelen ingaan. Hij vergeleek de situatie gisteren, in het televisieprogramma Buitenhof, met die in België. Daar nam de recente kabinetsformatie ongeveer anderhalf jaar in beslag.

„Als wij in zes weken zo’n grote klus gaan klaren, gaat dat de geschiedenis in als voortvarend”, aldus de CDA’er. Hij vertrouwt er ook op dat de kiezers de rust en het gedegen overleg in het Catshuis zullen waarderen.

Hillen sprak zich niet uit over welk ministerie er moet gaan bezuinigen, maar stelde wel dat als er nog meer van het budget van Defensie afgaat, Nederland onderverzekerd dreigt te raken. Defensie moet in vier jaar tijd

al 1 miljard euro structureel besparen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer