Minister De Jager komt met nieuwe financiële regels
DEN HAAG (ANP) – Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft zaterdag nieuwe regels gepresenteerd voor banken en andere financiële instellingen.
Zo wil hij dat bankiers en andere medewerkers van financiële ondernemingen verplicht een eed of belofte afleggen waarin ze beloven zorgvuldig te werken. Verder wil De Jager dat hypotheekverstrekkers consumenten een seintje geven ruim voordat hun rentevaste periode afloopt.
Dat blijkt uit brieven die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Jager wil bankiers en anderen de eed of belofte laten afleggen, omdat de gewenste omslag in de financiële sector „een sterke morele dimensie” heeft naast het veranderen van wetten en regels.
Voor bestuurders gaan dezelfde regels gelden. De eed of belofte wordt dan onderdeel van de geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets die nu al wordt doorlopen bij de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Medewerkers van financiële instellingen zoals receptionistes en schoonmakers worden vrijgesteld van de eed.
Niet alleen nieuwe medewerkers moeten de eed of belofte afleggen. Ongeveer 250.000 mensen die nu al in de sector werken, zullen er de komende tijd ook aan moeten geloven.
Hypotheekregels gaan ook veranderen. Volgens De Jager staat al in de wet staat dat consumenten tijdig geïnformeerd moeten worden als zich belangrijke wijzigingen voordoen in een financieel product. In de praktijk loopt deze termijn echter flink uiteen. De hypotheekverstrekker moet de consument ook 3 maanden van tevoren een nieuw aanbod doen. Dat aanbod moet gelijk zijn aan een aanbod dat een vergelijkbare nieuwe klant zou krijgen, vindt de bewindsman.
Ook is de minister van plan de afsluitprovisies voor hypotheken te verbieden. Aanbieders van hypothecair krediet mogen daardoor alleen nog advies- en distributiekosten in rekening brengen.
Met de maatregelen wil De Jager de positie van de consument te versterken bij het afsluiten en oversluiten van een hypotheek. De Jager wil de nieuwe regels op 1 januari volgend jaar in laten gaan.
De Consumentenbond heeft verheugd gereageerd op het pakket maatregelen.