Werkgroep Staphorst ontwerpt nieuwe mode met authentieke stoffen
STAPHORST – Rokken transformeren tot capes, kraplappen worden mutsen. De authentieke klederdracht verdwijnt langzaam uit Staphorst, maar in de Overijsselse gemeente is een trend ontstaan om met authentiek textiel nieuwe kledingstukken te maken. „Wij doen dit uit liefde voor deze prachtige cultuur.”
In een grote tent op de Markt in Staphorst vindt vrijdagavond een modeshow plaats. Modellen showen dan twintig bijzondere creaties, gemaakt door vijftien dames en één heer. Modemaker Gerard van Oosten (42), een van de amateurcouturiers uit Staphorst, presenteert voorafgaand aan de show zijn boek ”Staphorst op de Catwalk”.
In het boek staan veel ontwerpen van modeshows die vorig jaar in april plaatsvonden tijdens de viering van het jubileum Staphorst 200 jaar. Hier is de trend ontstaan om klederdracht te gebruiken voor couture: nieuwe modeontwerpen.
Stipwerk
Annet van Strik (45) uit Rouveen is de drijvende kracht achter de lokale trend om van oude stoffen en met gebruik van traditionele ambachten, zoals het stipwerk, couture te maken. Er is zelfs lingerie gefabriceerd met daarop gestipte plaatselijke patronen. Vorig jaar richtte ze een werkgroep op, bestaande uit vrouwen die zorgden voor kleurrijke vernieuwende kleding gebaseerd op authentieke stoffen. „Oud, maar dan in een nieuw jasje.”
Toevallig was ook de Spaanse couturier Ricardo Ramos met de Staphorster stoffen bezig. De internationaal opererende ontwerper had zijn textiel een jaar eerder gekocht op een kledingveiling bij de plaatselijke museumboerderij. Elk jaar vinden hier meerdere verkoopevenementen plaats. Hij presenteerde in 2011 tijdens de viering van 200 jaar Staphorst zijn dameslijn ”Reconstructing klederdracht”. Enkele weken eerder vond de wereldpremière plaats tijdens een show in Berlijn.
Ramos gebruikt vaker authentieke kleding voor zijn couture. Voor Van Strik was het wel even slikken dat iemand anders op hetzelfde idee kwam als zij. „Uiteindelijk versterkten wij elkaar.”
De werkgroep van Van Strik en ontwerper Ramos gaven meerdere modeshows, voor hen de hoogtepunten van de viering van 200 jaar gemeente Staphorst.
Catwalk
Staphorster Gerard van Oosten besloot zelfs een boek te maken over de vernieuwende mode: ”Staphorst op de catwalk”. Hierin staan de vernieuwende creaties, met tips om zelf aan de slag te gaan. Maar ook het origineel wordt niet vergeten. „We willen zo een ode brengen aan onze cultuur”, zegt Van Oosten.
Er klinkt ook kritiek in het dorp. Sommigen vinden het niet gepast dat de traditionele dracht wordt omgevormd tot nieuwe mode. De samensteller van het boek wijst er echter op dat de Staphorster dracht net als andere streekkleding honderden jaren geleden ontstond, doordat vrouwen ideeën uit de toenmalige burgerkleding overnamen en dit vermaakten tot kleding voor de eigen gemeenschap. „Zo is destijds de streekdracht ontstaan, en wij doen hetzelfde. Met respect voor het oude maken we wat nieuws, waarin je heel duidelijk Staphorst herkent.”
Webshop
Annet van Strik heeft de volgende stap al gezet. Ze maakt niet alleen kleding van authentieke stoffen, maar bekleedt ook stoelen en levert behang en gordijnen in de streekkleuren. Schoenen, laarzen, lingerie en het boek ”Staphorst op de Catwalk” zijn te koop via de webshop www.staphorstiship.nl , die vrijdagavond online gaat.
Van Strik: „Onze gemeente komt wel eens negatief voor het voetlicht in de media. Wij willen er op deze manier voor zorgen dat wij positief in het nieuws komen.”