Politiek

Rosenthal schort hulp aan Suriname op

DEN HAAG (ANP) – Nederland gaat de hulp aan Suriname opschorten. Het besluit van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken kreeg woensdag steun van alle partijen tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

11 April 2012 16:12Gewijzigd op 14 November 2020 20:26
Bouterse. Foto ANP
Bouterse. Foto ANP

Het is een volgende stap tegen Suriname omdat het parlement daar vorige week een amnestiewet aannam waardoor de verdachten van de Decembermoorden uit 1982 vrijuit gaan. De militaire machthebbers vermoordden destijds 15 politieke activisten. Onder de verdachten is huidig president Desi Bouterse. De verdachten mogen Nederland niet meer in en Rosenthal wil dit uitbreiden tot het hele Schengengebied.

Bij het opschorten van de hulp gaat om een bedrag van bijna 20 miljoen euro bestemd voor steun aan de regering. Het is het restant van de 1,6 miljard euro die Suriname bij de onafhankelijkheid werd toegezegd. De subsidies aan particuliere organisaties worden wel voortgezet. Op aandringen van de Kamer gaat Rosenthal kijken of die 20 miljoen kan worden doorgesluisd naar andere organisaties in Suriname. De SP stelde voor om het geld te stoppen in de zorg of het onderwijs.

Verschillende partijen wilden meer maatregelen tegen de Surinaamse regering. Zo pleitten de VVD en PvdA voor economische sancties. Maar dat is „tot droefenis” van de minister niet mogelijk. Dat kan alleen bij acute mensenrechtenschendingen. Hij gaat nog wel kijken of de hulp van de EU stopgezet kan worden. Andere landen schorten de hulp aan Suriname vooralsnog niet op.

De bewindsman wil in elk geval dat het overleg later dit jaar tussen de EU en de Caricom, de organisatie van Caribische landen, niet in Suriname zal plaatsvinden. Rosenthal zal doorgaan om de internationale druk op Suriname op te voeren.

Kritiek was er ook op het optreden van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Onder meer de PvdA en de ChristenUnie toonden zich ontevreden over haar verklaringen. Beide partijen waren niet blij met haar oproep tot verzoening. De partijen hadden een harde veroordeling van de EU verwacht. Rosenthal beloofde de zaak met de EU-buitenlandchef op te nemen.

Ambassadeur Aart Jacobi die een dag nadat het parlement had ingestemd met de amnestiewet al terugvloog naar Nederland, keert voorlopig niet terug naar zijn post. Hij gaat „op een nader te bepalen tijdstip terug”, aldus Rosenthal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer