G500; revolutionaire coup van centrumpartijen
DEN HAAG – Een „linkse coup” van VVD en CDA, een „bijna revolutionaire ondergraving van het partijpolitieke systeem zoals wij dat kennen.” Zomaar enkele reacties op G500, een „nieuwe beweging van jonge Nederlanders met een visie voor de toekomst.”
G500 is zondag in het tv-programma Buitenhof gelanceerd. Een van de initiatiefnemers is Sywert van Lienden, oud-voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).
Op de website van de beweging staat dat de onderhandelaars in het Catshuis de rekening van de crisis vooruitschuiven, „naar een generatie die met een krimpende beroepsbevolking nauwelijks perspectief heeft op een structureel gezonde economie en maatschappij.” De prijs voor die politieke stilstand wordt betaald door jongeren, menen de initiatiefnemers.
Daarom willen ze de gevestigde macht „van binnenuit veranderen.” De beweging wil jongeren tot 35 jaar „uit alle hoeken van de samenleving aanmoedigen én helpen om het heft in eigen hand te nemen en onze generatie te vertegenwoordigen in de vergrijsde politiek.” Dit wil zij niet door een eigen partij op te richten, maar door tegelijkertijd lid te worden van de centrumpartijen VVD, CDA én PvdA. „Op die manier kunnen we het gemakkelijkst veranderingen teweegbrengen”, aldus woordvoerster Ilse van Eck.
G500 heeft een plan opgesteld met tien voorstellen die ze via de drie partijen willen verwezenlijken. De club streeft er onder meer naar dat er structureel 2,5 procent van het nationaal inkomen wordt geïnvesteerd in onderwijs en onderzoek. Rijke ouderen zouden meer moeten gaan betalen voor de zorg, om die „betaalbaar en solidair te houden.” Verder bepleit G500 de introductie van individuele pensioenrekeningen. Ook zouden schulden in principe binnen tien jaar moeten worden afbetaald, „voordat ze de volgende generatie kunnen bereiken.”
De organisatie denkt genoeg te hebben aan 500 jongeren om de voorstellen er bij de partijen door te krijgen. Van Eck: „Als wij met zo veel mensen naar partijcongressen gaan, halen we daar de meerderheid.” Ze erkent dat G500 daarmee voor een ongebruikelijke route kiest. „Inderdaad, we zetten de zaak op scherp. Ons initiatief maakt mensen zenuwachtig.”
Feitelijk komt de werkwijze van G500 „neer op niets minder dan een linkse coup van CDA en VVD”, schreef Michael van der Galien op de site dagelijksestandaard.nl. „De G500-leden worden dus geen lid van het CDA of de VVD omdat ze sympathiseren met het gedachtegoed en de beginselen van die partijen, maar juist om ze grondig te veranderen.”
Voorzitter Jacques Rozendaal van de SGP-jongeren sprak vanmorgen van een „bijna revolutionaire ondergraving van het partijpolitieke systeem zoals wij dat kennen.” Hoewel hij de meeste voorstellen van G500 sympathiek vindt, voelt hij niets voor een strijd tussen generaties. „Ik kies voor het complete verhaal van de SGP.”