Buitenland

Gluurschandaal beheerst verkiezing Zuid-Korea

SEOUL (ANP/DPA/AFP/RTR) – Zuid-Korea gaat woensdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen worden voor een belangrijk deel beheerst door een gluurschandaal dat de vakbond van tv-zender KBS onlangs openbaar maakte. Met medeweten van de regering zouden ruim 2600 Zuid-Koreanen jarenlang in de gaten zijn gehouden. Vooral mensen met kritiek op de regering werden op de voet gevolgd, onder wie zakenmannen, journalisten, vakbondsleden en politici.

9 April 2012 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 20:23

De grootste oppositiepartij, die nu 80 zetels in het parlement heeft, schreeuwt moord en brand over de rol van de conservatieve regeringspartij (165 zetels) in het gluurschandaal. Die partij heeft echter boter op haar hoofd, zo verdedigde de regeringspartij zich. Zo’n 80 procent van de bespiedingen vond plaats onder de vorige regering, waar de voorloper van die partij zelf in zat. Veel kiezers lijken daarom nu hun heil te zoeken bij kleinere partijen. Net zoals in Nederland lijkt het politieke landschap zich te versplinteren.

Bij de verkiezingen zijn 300 zetels te verdelen. Wie het goed doet bij die stembusgang, maakt wellicht ook meer kans bij de presidentsverkiezingen van december. Het parlement wordt elke 4 jaar gekozen, de president elke 5 jaar. De huidige president is Lee Myung-bak van de conservatieve partij.

Het politieke landschap is de afgelopen maanden flink opgeschud. In december ontstond er een nieuwe linkse partij, de Democratische Verenigde Partij (DVP). Deze bestond voor een belangrijk deel uit leden van de Democratische Partij, die nu 80 zetels in het parlement heeft. Daarbij sloten zich onder anderen vakbondsleiders aan. Ook de populaire burgemeester van Seoul Park Won-soon werd in februari lid. Hij had die belangrijke bestuurspost in oktober als onafhankelijk kandidaat veroverd. Tot het gluurschandaal uitkwam, leek vooral de DVP te profiteren van de tanende populariteit van de regering. Dat valt nu nog te bezien.

Ook bij de conservatieve regeringspartij is van alles gebeurd. In februari gingen de conservatieven een linksere koers varen en veranderden zij de naam van hun partij van Grote Nationale Partij naar Saenuri Partij. Veel kiezers zien de conservatieven als belangrijkste schuldigen van de wankelende economie.

Het wordt voor de politici vooral een opgave om de kiezers überhaupt naar de stembus te krijgen. In 2008 was de opkomst historisch laag: slechts 46 procent nam de moeite om te stemmen. De conservatieven wonnen toen voor het eerst in ruim 20 jaar een absolute meerderheid in het parlement in Seoul.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer