BBC–journalist getuigt in onderzoek dood Kelly
Op de tweede dag van de verhoren om de dood van de Britse wapenexpert Kelly te onderzoeken is dinsdag de BBC–journalist Andrew Gilligan opgeroepen. De defensie–expert had met Kelly het gesprek dat leidde tot het BBC–bericht dat de Britse regering de militaire dreiging van Irak had overdreven om een oorlog te rechtvaardigen.
Volgens Gilligan had Kelly gezegd dat niet alleen hijzelf, maar ook de meeste andere wapenexperts van de Britse geheime dienst het niet eens waren met de ’aangedikte’ versie die een week voor publicatie is gemaakt.
Een ’klassieker’ bij de transformatie van het rapport was volgens Gilligan de bewering dat Irak in staat zou zijn binnen 45 minuten massavernietigingswapens in te zetten. Die bewering was volgens Kelly weliswaar niet verzonnen, maar slechts door een bron gestaafd en daarom niet betrouwbaar, aldus Gilligan.
Op de vraag wie verantwoordelijk was voor het aandikken van het rapport, antwoordde Kelly volgens Gilligan met slechts één woord: ’Campbell’. Dit doelt op Alistair Campbell, de media–adviseur van premier Blair. Campbell heeft de aantijging al van de hand gewezen.
Kelly achtte de Iraakse dreiging volgens Gilligan „minimaal". Ook onder optimale omstandigheden had president Saddam Hussein met zijn wapenarsenaal maar weinig mensen kunnen doden, aldus Kelly volgens Gilligan.
Nadat zijn naam bekend was geworden als bron voor Gilligans verhaal, pleegde Kelly vorige maand zelfmoord. Bijna vijf maanden na de Amerikaans–Britse invasie in Irak zijn er nog steeds geen massavernietigingswapens gevonden. De populariteit van Blair staat hierdoor onder druk.
Tijdens de ondervraging dinsdag bleek dat ook de BBC zelf inmiddels vraagtekens zet bij Gilligans berichtgeving. Volgens een evaluatie van het bestuur van de Britse omroep heeft Gilligan weliswaar goede onderzoeksjournalistiek gedaan, maar vervolgens geen „voorzichtige taal" gebruikt bij de uiteindelijke uitwerking.
Ook werd een e–mail getoond van de hoofdredacteur van het radioprogramma Today waarin Gilligan wordt beticht van „los taalgebruik". Gilligan zei zelf dat hij niet de intentie had de indruk te geven dat iemand bewijsmateriaal heeft vervalst.