Binnenland

Broer en zus Godett als nieuwe premier

De Nederlandse Antillen hebben een nieuwe premier: de 49-jarige Mirna Godett. Een strovrouw. Want haar broer Anthony heeft werkelijk de touwtjes in handen. Opnieuw zorgen de Antillen voor kopzorgen in de Haagse politiek.

Riekelt Pasterkamp
12 August 2003 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

De ceremonie in hartje Willemstad duurde gisteren maar even. Gadegeslagen door een stoet familieleden, exclusief haar broer Anthony, stak Mirna Louisa-Godett wijs- en middelvinger op. In het Papiaments zwoer ze tegenover gouverneur Frits Goedgedrag trouw aan de Koningin en aan het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden.

Toen ze even later de trappen van het regeringsgebouw Fort Amsterdam afdaalde, haalden de verzamelde ’fans’ haar in als een koningin. Met haar nieuwe kabinet poseerde Mirna, gekleed in het wit, gewillig voor de fotografen.

Hoewel Mirna Godett de nieuwe premier van de Antillen is, ging de aandacht voor een groot deel uit naar haar broer Anthony. De partijleider van de Frente Obrero Liberashon (FOL) riep tegen iedereen die het maar wilde horen: „Mirna is minister-president, ik ben de kroonprins.”

Volgens Anthony gaat er veel veranderen de komende tijd. „We willen niet meer functioneren als afstandsbediening van Nederland. Dat Nederland op een knop drukt en wij moeten doen wat ze zeggen. We hebben ooit afgesproken om te steunen op eigen kracht, doch met de wil elkander bij te staan. We moeten elkaar inderdaad bijstaan en niet de ander imponeren. Nederland moet ons gaan respecteren.”

De vijf eilanden van de Nederlandse Antillen (Curaçao, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba) hebben na maanden touwtrekken een nieuw kabinet. Via een handige truc wist de omstreden politicus Anthony Godett de macht naar zich toe te trekken. Met zijn FOL won hij de verkiezingen, maar omdat hij wordt verdacht van corruptie kwam hij niet door de veiligheidsscreening.

Vorige week schoof hij zijn zus naar voren. „Ze heeft een mulo-diploma.” Op de Antillen maakt niemand er een geheim van dat Mirna Godett optreedt als marionet van broer Anthony. Vooral Haagse politici zitten met de politieke soap van de overzeese gebiedsdelen in hun maag.

De grote fracties in de Tweede Kamer spraken er vorige week schande van. „Als de premier van de Antillen straks op bezoek komt in Nederland, neemt ze dan haar broer mee? En met wie moeten we spreken?” sneerde een parlementariër.

Minister De Graaf van Koninkrijksrelaties gaf gisteravond in televisieprogramma Nova toe dat de situatie „niet helemaal is zoals wij het in Nederland gewend zijn.” Maar herhaalde dat wat hem betreft de nieuwe premier en de ministers de gesprekspartners van het Nederlandse kabinet zijn. Wie zij zelf als adviseurs hebben is geen zaak van Nederland, aldus de minister.

De Graaf was niet enthousiast over het plan van Anthony Godett om de Antillen, net als Aruba een status aparte binnen het koninkrijk te geven, als opmaat naar onafhankelijkheid. Godett wil daar een referendum over houden. Het is óf een goede samenwerking binnen het koninkrijk óf onafhankelijk, maar niet halfhalf, zei De Graaf in een reactie.

De eerste confrontatie tussen bestuurders vanuit Den Haag en van de Antillen is binnenkort onder de tropenzon. Eind deze maand brengen de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer samen met kamervoorzitter Weisglas een bezoek aan Curaçao. Hopelijk maakt een tolk deel uit van het gezelschap. Op de Antillen spreekt de nieuwe premier namelijk uitsluitend Papiaments. „Als ik in Nederland ben, spreek ik Nederlands. Hier wens ik mijn moedertaal te spreken.”

Het pesterijtje maakt deel uit van de openlijk afkeer die de FOL heeft van elke Haagse bemoeienis. Het streven is naar een grotere autonomie voor Curaçao. Iets waar St. Maarten ook wel voor voelt.

Het is waar, de afgelopen jaren bepaalden negatieve zaken de Haagse agenda als het om de Antillen gaat. Bolletjesslikkers, overlast van criminele Antillianen en de beroerde financieel-economische situatie van de eilanden. „Wij horen steeds maar weer: jullie kunnen het niet, laat ons het maar doen”, verzuchtte onlangs de voormalig gevolmachtigde minister in Den Haag, De Haseth.

Nederland kan veel, maar ingrijpen in de politiek van de Antillen is er niet bij. Zo is het geregeld in het Statuut dat volgend jaar een halve eeuw bestaat. Het document schrijft voor dat Nederland en de Antillen gelijkwaardige partners zijn en hun eigen zaken regelen. En dus heeft Den Haag geen andere keus dan broer en zus Godett te accepteren als nieuwe premier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer