Economie

Miljard subsidie voor boeren

DEN HAAG – De Nederlandse landbouw en visserij hebben vorig jaar 1143 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies ontvangen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken maandag bekend.

Redactie economie
3 April 2012 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 20:17
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Boeren ontvingen 817 miljoen euro aan inkomenssteun. In het kader van markt- en prijsbeleid werd er 90 miljoen euro uitgekeerd. De visserij ontving 17 miljoen euro subsidie.

De glastuinbouw ontving Europese steun om de gevolgen van de EHEC-crisis te compenseren. Deze crisis brak uit toen consumenten ziek werden na het eten van groenten waarop de gevaarlijke EHEC-bacterie bleek voor te komen. Daardoor zagen onder meer de Nederlandse komkommertelers hun verkopen instorten.

Van het door de Europese Commissie ingestelde noodfonds van 227 miljoen euro ging 27 miljoen euro naar Nederland. Na controles is hiervan 25,5 miljoen euro aan gedupeerde telers uitbetaald, meldt het ministerie.

Uit het overzicht van verstrekte Europese subsidies blijkt ook dat Nederlandse melkveehouders vorig jaar aanzienlijk minder superheffing hebben betaald. Deze strafheffing op melk die boven het toegestane quotum wordt geproduceerd, kwam uit op ruim 14 miljoen euro. In 2010 was dat nog 45 miljoen euro en in 2009 41 miljoen euro.

In 2011 is in totaal 22 miljoen euro Europese subsidie ingezet voor posten zoals de bouw van duurzame stallen, diervriendelijk produceren, verbetering van het welzijn van varkens en vleeskuikens, een brede weersverzekering, een vaarvergoeding en de identificatie en registratie van schapen en geiten.

De uitgaven voor de plattelandsontwikkeling bedroegen ruim 71 miljoen euro, tegen ruim 62 miljoen in 2010.

Verreweg de meeste Europese subsidie wordt tegenwoordig uitbetaald in de vorm van directe inkomenssteun. Dat vloeit voort uit het in 2003 genomen EU-besluit om de inkomenssteun los te koppelen van de productie, behalve in een aantal sectoren waarvan werd gevreesd dat ontkoppeling zou kunnen leiden tot productieverlies.

Bij ontkoppelde inkomenssteun ontvangen boeren rechtstreeks een bedrijfstoeslag, ongeacht hun productie. Daarmee is deze steun niet meer handelsverstorend in het kader van afspraken die gemaakt zijn binnen de World Trade Organization (WTO).

In de Nederlandse zuivelsector geldt de ontkoppeling sinds 1 januari 2007. In 2010 zijn de slachtpremies voor kalveren en volwassen runderen, de notenpremie en de eiwitpremie ontkoppeld.

In 2012 zal de ontkoppeling van de steun voor aardappelzetmeel, de verwerkingssteun voor gedroogde voedergewassen, de verwerkingssteun voor vlas en hennep en de steun voor zaaizaad van vlas een feit zijn. Daarna is er in Nederland geen gekoppelde steun meer, aldus het ministerie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer