Buitenland

Suu Kyi van gevangene tot parlementariër

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) – De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft zondag voor het eerst een zetel in het parlement veroverd. Daar ging een lange strijd aan vooraf: meer dan twee decennia lang zat zij meestal gevangen. Pas in november 2010 werd zij vrijgelaten uit huisarrest.

2 April 2012 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 20:15

Myanmar heeft decennia van militaire dictatuur achter de rug. Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie won de parlementsverkiezingen in 1990, maar de generaals legden de uitslag gewoon naast zich neer. De democratische buitenwereld eerde haar in 1991 met de Nobelprijs voor de Vrede.

Pas in 2011 kwam formeel een einde aan het decennialange militaire bewind in het Zuidoost-Aziatische land. Er kwam in naam een burgerregering, ook al bestond die voor een groot deel uit ex-generaals die hun uniform aan de wilgen hadden gehangen en een burgerpak en -das hadden aangetrokken. Zo is president Thein Sein (66), die sinds maart 2011 staatshoofd is, zelf een oud-generaal.

De nieuwe regering voerde enkele hervormingen door. Zo werden honderden politieke gevangenen vrijgelaten. Ook kregen de voorheen streng gecensureerde media iets meer vrijheid. Er werd een vredesproces op gang gebracht met etnische minderheden. Wetten werden aangenomen die betogingen en de oprichting van vakbonden toestaan. Zondag werden voor het eerst sinds de overgang naar een burgerbestuur parlementsverkiezingen gehouden.

Het ging om tussentijdse verkiezingen waarbij slechts een klein gedeelte van het totale aantal zetels op het spel stond: 37 (van de 440) in het Lagerhuis, zes (van de 224) in de Senaat en twee in regionale parlementen. Maar door de verkiezing van Aung San Suu Kyi (66) in de volksvertegenwoordiging krijgt de gang naar de stembus een grote symbolische betekenis. Volgens haar eigen partij heeft The Lady (De Dame), zoals veel Myanmarezen haar noemen, in het kiesdistrict Kawhmu circa 82 … 99 procent van de stemmen gekregen bij de verkiezing voor een Lagerhuiszetel. De officiële uitslag is nog niet bekendgemaakt.

De NLD klaagde over fraude. Volgens de woordvoerder van de partij zijn er veel klachten binnengekomen over een waslaagje dat is aangebracht in de vakjes van NLD-kandidaten. Dat zou na de stemming kunnen worden verwijderd, waardoor de (blanco) stem ongeldig wordt. De partij heeft een klacht gestuurd naar de nationale kiesraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer