Conflict om Falklands na 30 jaar springlevend
LONDEN (ANP/AFP/RTR) – Precies 30 jaar na het begin van de Falklandoorlog is de ruzie tussen Groot-Brittannië en Argentinië om de eilandjes in de Atlantische Oceaan nog altijd niet voorbij. De afgelopen maanden liepen de spanningen op en stuurden de Britten versterkingen naar de eilanden, bijna alsof het weer 1982 is.
Op 2 april van dat jaar viel de Argentijnse militaire junta de eilanden binnen. De regering van Margaret Thatcher pikte dat niet en stuurde een legermacht naar het Britse overzeese gebiedsdeel. De oorlog eindigde op 14 juni met een overwinning van de Britten.
In de 74 dagen die de oorlog duurde, kwamen 649 Argentijnse en 255 Britse militairen om. Ook enkele burgers verloren het leven. Beide strijdmachten verloren behoorlijk wat schepen en vliegtuigen. Onder meer het grote Argentijnse marineschip General Belgrano ging ten onder door Britse torpedo’s. Ruim 320 opvarenden kwamen om.
De Britse overwinning maakte geen einde aan het meningsverschil. Om de Falklandeilanden, waar maar zo’n 3000 mensen wonen, wordt al eeuwen geruzied. Tussen Spanjaarden en Britten dreigde zelfs een oorlog, tot ze in 1771 een compromis sloten: Oost-Falkland werd Spaans en West-Falkland Brits.
Daarna waren de eilanden een tijdlang nauwelijks bewoond. Na pogingen van Argentinië om de Falklandeilanden te koloniseren namen de Britten in 1833 definitief de controle over de eilanden over.
De Argentijnen zijn de Malvinas, zoals ze de eilanden noemen, echter nooit vergeten. Volgens hen behoren ze Argentinië toe. De ’Malvinas’ liggen minder dan 500 kilometer uit de kust van het Zuid-Amerikaanse land. Zuid-Amerikaanse landen, waaronder grootmacht Brazilië, hebben zich achter de Argentijnse aanspraken op de eilanden geschaard.
De economische waarde van de eilanden zelf is klein, maar hun ligging is strategisch. Ze zijn een brug naar de Zuidpool, er is een legerbasis en ze bieden toegang tot de natuurlijke hulpbronnen in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.
De Britten laten inmiddels naar olie boren bij de Falklandeilanden, tot grote ergernis van Argentinië. Ook de uitzending van de Britse prins William naar de eilanden als helikopterpiloot dit jaar wekte veel wrevel.
De Falklandeilanden hebben tot in de 18e eeuw naar de Nederlandse zeevaarder Sebald de Weert geheten. Hij zou de eilanden rond 1600 voor het eerst goed in kaart hebben gebracht. De Jasoneilanden, bij de Falklandeilanden, heten in het Spaans nog altijd de Islas Sebaldas.