Zweten in een dik brandweerpak
Het is geen pretje om met deze warmte een brandweerpak te moeten dragen. En als je dan ook nog richting een brandhaard moet, wordt het alleen maar erger. „Je hoeft in dat pak niks te doen, of je loopt al leeg”, zegt Koen de Boer, beroepsbrandweerman in Zeist.
Samen met ongeveer 100 andere brandweermensen bestreed hij vrijdagmiddag de bosbrand in het natuurgebied bij Austerlitz. Net terug van de brandhaard, vertelt hij hoe het is om in deze hitte brandweerman te moeten zijn. „Ik denk er niet te veel over na. Het is natuurlijk altijd erg heet op de plekken waar wij moeten werken, want in een brandende woning is het al snel zo’n 800 graden. Maar met dit weer is het ook buiten de brand erg warm.”
Als De Boer zijn pak uittrekt, wordt duidelijk hoe warm hij het heeft gehad. Zijn T-shirt is drijfnat van het zweet. Ook bij anderen loopt het vocht in straaltjes langs het gezicht. Een groepje vuurbestrijders is net afgelost en zit in de schaduw van een paar grote bomen uit te rusten. Brandweerpakken liggen her en der op de grond, maar ze zijn altijd zo neergelegd dat ze direct weer gebruikt kunnen worden.
Door de droogte is de kans op een bosbrand erg groot. De Boer: „In mijn onderbewustzijn houd ik er toch rekening mee. Als ik nu bijvoorbeeld geen dienst heb, ga ik thuis niet mijn huis schilderen. Dat doe ik wel als het niet meer zo droog is. Nu is de kans om weggeroepen te worden veel te groot.” Ook zijn gezin moet hierop voorbereid zijn. Lachend: „Je bent brandweerman met je hele gezin.”
Een ’gewone’ burger ziet een bosbrand als iets ergs, iets groots. De Boer, als beroepsbrandweer, ziet dit toch wat anders. „Op zich is een grote bosbrand een hele gebeurtenis. De politie, de brandweer én het leger zijn bezig om het vuur te blussen. Maar er zijn meestal geen mensen bij aanwezig die gevaar lopen. Een brand in een woning waar de mensen nog in zitten, is een stuk specialer en gevaarlijker.”
Ondertussen gaat er een gejuich op bij het groepje uitrustende brandweermensen. Er wordt ijs uitgedeeld. Een welkome verkoeling voor het team. Genietend van zijn ijsje vertelt De Boer verder. „Met dit weer worden een paar goede maatregelen genomen. Zo staan er bij het tappunt voor de waterauto’s stapels flessen met drinken. Ook zijn de brandweerauto’s uitgerust met extra drinkwater.” Om uitputting te voorkomen heeft de brandweer zelfs een extra peloton (ongeveer dertig mensen) aan laten rukken om voldoende aflossingsmogelijkheden te hebben. „En we hebben natuurlijk dit”, lacht De Boer, terwijl hij zijn ijsje in de lucht steekt.
Hoewel het erg warm is en de brandweerlieden veel vocht verliezen, kan De Boer zich niet herinneren dat iemand ooit is flauwgevallen. „Ook daar is uiteraard goed over nagedacht. Ten eerste zorgen we dat we fit zijn voordat we een brand ingaan, ten tweede gaan we nooit alleen. Gaat het dan niet goed, dan ben je er ook zo weer uit.” Om dit werk te kunnen en willen doen moet je uit een bepaald soort hout gesneden zijn. „Als brandweerman handel je eigenlijk precies andersom”, legt De Boer uit. „Mensen zijn geneigd om zo snel mogelijk bij vuur vandaan te gaan, wij gaan er juist in. Daar moet je op de een of andere manier toch een beetje gek voor zijn.”
Dit is de zesde aflevering van een serie artikelen over de hittegolf die Nederland treft.