Kans op amnestie Bouterse en coupplegers neemt toe
PARAMARIBO (ANP) – Een meerderheid van het Surinaamse parlement lijkt te gaan instemmen met de amnestiewet, die er voor kan zorgen dat president Desi Bouterse en de andere verdachten in het proces rond de Decembermoorden niet worden vervolgd. Na beraad binnen de partij heeft coalitiepartner Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo besloten in te stemmen met de amnestiewet, aldus de Surinaamse website Waterkant donderdag.
Pertjajah Luhur heeft zes zetels in het 51 zetels tellende parlement. De Mega Combinatie van oud-legerleider Bouterse is goed voor 23 zetels. Waarschijnlijk schaart ook een andere coalitiepartner, de A-Combinatie van de voormalige rebellenleider Ronny Brunswijk, zich achter de amnestiewet.
Somohardjo heeft zelf in het verleden grote conflicten met Bouterse gehad. Hij zei woensdag (Surinaamse tijd) dat hij zich toch in de amnestiewet kan vinden omdat hij meent dat Suriname gebaat is bij verzoening. „Als er één man is die moet zeggen dat hij niets moet hebben van Bouterse, dan ben ik dat. Ik heb 9 maanden vastgezeten na de coup van 1980”, zei Somohardjo. „Ondanks dat zeg ik: we moeten vergeven.”
Somohardjo stamt uit de Surinaams-Javaanse gemeenschap. De coup van Bouterse in 1980 was een keerpunt in zijn leven. Hij belandde korte tijd in de gevangenis wegens zijn aandeel in een ’tegencoup’. Tot verbazing van velen ging hij na de parlementsverkiezingen van mei 2010 in zee met Bouterse en Brunswijk voor de vorming van een coalitie.
Decembermoorden
Het parlement houdt vrijdag een besloten vergadering over de omstreden amnestiewet. Of die dag ook de openbare behandeling plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Als de wet wordt aangenomen, zullen alle betrokkenen bij de Decembermoorden in 1982, dus ook hoofdverdachte president Bouterse, amnestie krijgen.
Het is onduidelijk of de zitting van de krijgsraad op 13 april doorgaat als het parlement de amnestiewet voor die tijd aanneemt. Vorige week zorgde Ruben Rozendaal, een oud-kompaan van Bouterse en een medeverdachte in het proces van de Decembermoorden, voor consternatie tijdens een zitting van de krijgsraad. Hij zei dat Bouterse in december 1982 persoonlijk twee tegenstanders van zijn toenmalige regime heeft doodgeschoten.