Buitenland

„Zwarten VS nog volop gediscrimineerd”

MONTGOMERY (ANP) – De recente dood van de zwarte tiener Trayvon Martin heeft in Amerika een oude wond opengehaald. Veel zwarte Amerikanen klagen dat justitie de blanke schutter de hand boven het hoofd houdt door hem niet te vervolgen.

28 March 2012 12:14Gewijzigd op 14 November 2020 20:10

De 17-jarige Martin werd in Florida doodgeschoten door een buurtwacht, die hem aanzag voor een inbreker.

„We voeren nog steeds dezelfde strijd als tijdens de burgerrechtenbeweging in de jaren ’60”, vindt Georgette Norman. Zij groeide op in Montgomery in de zuidelijke staat Alabama en weet goed wat discriminatie is. De zwarte vrouw mocht vanwege haar huidskleur niet studeren aan de universiteit waar zij later les gaf. Nu is zij directeur van het museum over Rosa Parks, de zwarte vrouw die in 1955 weigerde om in een bus op te staan voor een blanke. Parks’ historische daad van verzet vormde onderdeel van de burgerrechtenbeweging die zorgde voor gelijke rechten van zwarte Amerikanen.

Maar er is feitelijk weinig veranderd in de afgelopen 50 jaar, vindt Norman. „In dit land voelen mensen zich nog steeds erg bedreigd door kleur. We voeren nog ongeveer dezelfde strijd als in de jaren ’60.”

Blanke Amerikanen hebben volgens haar al vroeg een voorsprong op zwarte Amerikanen. „Aan die ongelijkheid is niets gedaan. Mensen dachten dat de problemen met discriminatie vanzelf over zouden gaan als we er niet meer over zouden praten”, zegt ze hoorbaar geïrriteerd.

Het racisme dat zij vandaag de dag tegenkomt, is subtieler dan 50 jaar geleden. Neem bijvoorbeeld mensen die verbaasd zijn dat Obama zo welbespraakt is. „Dat mag je hopen van een man die zo hoog is opgeleid’, zegt ze snerend, over wat zij ’verbazingsracisme’ noemt.

Norman reisde onlangs naar Engeland om studenten over de problematiek in Amerika te vertellen. Als zij met bekenden praat over de rassenstrijd in de VS, klinkt het vaak ’daar gaat ze weer’. Een onterecht punt, zo stelt zij. Er moet wat gebeuren in de strijd tegen racisme en discriminatie. Bijvoorbeeld in de Amerikaanse grondwet. „Zijn er amendementen in de grondwet voor rijke blanken?”, stelt zij retorisch. „Als we echt wat aan de ongelijkheid willen doen, moeten we al die amendementen weghalen die zwarten bij naam noemen en zeggen dat alles wat voor een rijke blanke geldt, voor iedereen geldt.”

Het debat over huidskleur is opgelaaid door de dood van de jonge Martin. „Dit is een kans om eens echt goed te kijken waarom dit soort dingen altijd weer gebeuren”, vindt Norman. Haar advies: „Mensen moeten eens echt goed nadenken over medemensen die anders zijn of denken. Anders houden we problemen met discriminatie en racisme in dit land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer