Economie

„Dexia Bank is bezig met bangmakerij”

De confrontatie tussen Dexia Bank Nederland en de duizenden boze aandelenleasebeleggers is een nieuwe fase ingegaan. In de komende maanden gaat de bank 150 beleggers die hun contract niet meer nakomen, voor de rechter brengen. „Wij betreuren deze ontwikkeling ten zeerste”, zegt Marnix Geus, woordvoerder van de Stichting Leaseverlies, die namens zo’n 80.000 gedupeerden optreedt.

H. J. Haveman
8 August 2003 20:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

De fase van onderhandeling is wat de bank betreft voorbij. „Dexia Bank is maanden geleden al begonnen incassobureaus en deurwaarders in te schakelen om weigerachtige beleggers tot betalen te dwingen. Dit ondanks het feit dat minister Zalm van Financiën begin juli een- en andermaal een verzoek heeft gedaan om hiermee te wachten, omdat er nog van alle kanten stappen worden gezet om te proberen tot een goede oplossing te komen”, zegt woordvoerder Geus van Stichting Leaseverlies. „Toch heeft Dexia nu deze stap gezet. Erg jammer.”

„Wat de bank ermee wil bereiken? Ze wil druk op de ketel houden.” Op korte termijn kan Dexia misschien voor elkaar krijgen dat beleggers gedwongen worden te betalen, maar dat staat helemaal los van de bodemprocedure die Leaseverlies bij de rechter heeft aangespannen, zegt Geus. Hij had veel liever gezien dat de bank had gewacht tot minister Zalm na de zomervakantie een arbitragecommissie heeft geïnstalleerd. „Maar wij staan nog steeds open voor gesprek met Dexia.”

Stichting Leaseverlies laat zich evenmin van de wijs brengen doordat een individuele leasebelegger deze week een kort geding tegen Dexia Bank verloor. „Weliswaar is zijn klacht omtrent misleiding en de tekortschietende zorgplicht van de bank afgewezen, maar de rechter heeft ook gezegd dat er nog nader onderzoek nodig is.”

Door de dalende beurskoersen van de laatste jaren hebben de leasebeleggers zware verliezen geleden op hun contracten en houden ze een restschuld over aan het einde van de looptijd. Dexia -de grootste aanbieder van effectenlease- heeft zo’n 86.000 van hen weten over te halen in te gaan op een aanbod van de bank het contract te verlengen of de schuld om te zetten in een lening. Daarbij moesten zij afzien van juridische actie.

De andere gedupeerden -ongeveer 100.000- hebben zich aangesloten bij Stichting Leaseverlies, Stichting Eegalease of Vereniging Payback. Zij willen met een rechtszaak een gehele of gedeeltelijke schadevergoeding afdwingen, omdat ze vinden dat ze destijds zijn misleid bij de sluiting van het contract en dat de bank niet getoetst heeft of hun financiële positie wel voldoende solide was. Het was volgens hen niet duidelijk dat ze belegden met geleend geld en hoe hoog de risico’s waren.

Volgens een woordvoerder van Dexia Bank wil de bank de beleggers nu „eindelijk aan hun overeenkomsten houden. We zijn al twee jaar met dit dossier bezig. We hebben alles zorgvuldig overwogen. De gedupeerden hebben een aanbod gekregen, waartoe Dexia helemaal niet verplicht was. Er is voor de echt schrijnende gevallen een coulanceregeling. Gaan mensen daar allemaal niet op in, dan geldt: Contract is contract.”

Voor woordvoerder P. Koremans van de Vereniging Payback is het duidelijk. De bank is bezig met bangmakerij. „En het heeft wel effect. Ik word de hele dag gebeld door mensen met de vraag: Wat moet ik doen? Dat zijn beleggers die echt niet kunnen betalen.”

Ook Koremans vindt de stap van Dexia Bank een „heel slechte zaak.” De bank heeft volgens hem niet de meest schrijnende gevallen gedagvaard, maar mensen die waarschijnlijk net niet failliet zullen gaan bij een veroordeling. „Voor het zover komt, zullen ze wel bij de schuldsanering moeten aankloppen.”

In ieder geval wil de vereniging proberen de gedagvaarden zo goed mogelijk ter zijde te staan, advocaten voor hen te regelen en zo veel mogelijk publiciteit aan de zaak te geven. „Dexia Bank is nog niet van ons af.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer