Buitenland

Behandeling amnestiewet Decembermoorden in parlement later

PARAMARIBO (ANP) – De behandeling van de amnestiewet in het Surinaamse parlement gaat vrijdag definitief niet door. De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) heeft dat bekendgemaakt. De reden daarvoor is dat het vooronderzoek van deze wet niet is afgerond, aldus voorzitter Jenny Simons, een lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse.

23 March 2012 16:20Gewijzigd op 14 November 2020 20:05

Eerder op dag werd gezegd dat er niet genoeg parlementsleden aanwezig waren om een vergadering uit te kunnen schrijven. Ook Radjkoemar Randjietsingh, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Nieuw Front, bevestigde tegenover het ANP dat er niet genoeg DNA-leden getekend hadden om aan de vergadering deel te nemen. „Dat het vooronderzoek niet zou zijn afgerond, is een onwaarheid. Er was gewoon geen quorum. Maar dat willen ze blijkbaar niet officieel bekendmaken”, zei Randjietsingh.

Naast de 14 leden van de Nieuw Front-fractie hebben ook acht leden van de coalitiepartij Pertjaja Luhur (6) en Nieuw Suriname (2) niet getekend voor aanwezigheid, evenals Carl Breeveld van de kleinste oppositiepartij DOE en twee leden van de kleinste coalitiepartij BEP. Van twee leden van de NDP van Bouterse was bekend dat ze er niet zouden zijn omdat ze in het buitenland zijn. Er waren dus maar 24 DNA-leden die getekend hadden.

Randjietsingh ziet het voorlopige uitstel als een positieve ontwikkeling. „Er zijn nu dus meer collega’s die vinden dat het te snel gaat. Deze wet is in strijd met nationaal en internationaal recht en mag niet aangenomen worden. En daar zullen wij alles aan doen.”

Hoewel er veel tegenstanders zijn van de nu voorgestelde amnestiewet, is het niet zo dat zij ook allemaal vinden dat Bouterse en de andere verdachten per se moeten worden gestraft. Randjietsingh: „Het moet duidelijk worden welke daden zijn gepleegd in die decembernacht. We kunnen dat te weten komen door mensen op te roepen om hun verhaal te vertellen. Als dan de waarheid bekend is, kunnen wel altijd nog bepalen wie recht heeft op gratie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer