„Prestatiebeloning schaadt scholen”
DEN HAAG – De zogeheten prestatiebekostiging is schadelijk voor het hoger onderwijs en moet daarom niet worden ingevoerd, vinden ChristenUnie en SGP.
Beide partijen lieten dat donderdag in een debat in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Zijlstra (OCW) weten. CU-Kamerlid Schouten diende daartoe, gesteund door de SGP, ook een motie in.
Zijlstra wil het hoger onderwijs voor 7 procent van de financiering afhankelijk maken van prestatiebeloning, een percentage dat in de toekomst nog omhoog kan gaan. Dit deel van het geld krijgen scholen alleen als ze onder meer voldoende bijdragen aan het zogeheten topsectorenbeleid.
Schouten vindt dat de overheid zich op deze wijze te veel met de inhoud van het onderwijs gaat bemoeien en daardoor op indirecte wijze de vrijheid van onderwijs aantast. Voor kleinere hogescholen, zoals Driestar Educatief in Gouda en de Christelijke Hogeschool Ede, zal het, doordat zij een beperkt opleidingenaanbod hebben, moeilijk zijn aan het topsectorenbeleid bij te dragen. Daardoor missen zij straks mogelijk de prestatiebekostiging, wat het verlies van een aanzienlijk deel van hun inkomsten betekent.
Het CU-Kamerlid vroeg het kabinet daarom gisteren de prestatiebekostiging in het hoger onderwijs niet in te voeren. SGP’er Dijkgraaf steunde deze motie. Hij diende bovendien, met steun van de CU, nog een andere motie in die vraagt om de prestatiebeloning, als zij toch wordt ingevoerd, via een wetswijziging te regelen en niet, zoals Zijlstra wil, via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Werken via een AMvB is voor de bewindsman het eenvoudigst. Het voordeel van een wetswijziging is echter, vinden SGP en CU, dat de Raad van State het plan moet toetsen aan de Grondwet.