Politiek

Brinkman kan nu alle kanten op

DEN HAAG – „De minst waarschijnlijke optie” noemde ex-PVV’er Brinkman maandag nog een vertrek uit de PVV-fractie. Maar dinsdagmiddag is hij weg. Waar kan hij heen?

Redactie politiek
20 March 2012 14:39Gewijzigd op 14 November 2020 20:01
Brinkman tijdens de persconferentie. Foto ANP
Brinkman tijdens de persconferentie. Foto ANP
  1. Hij gaat alleen verder.

Op de persconferentie dinsdagmiddag gaf Brinkman aan dat hij in de Kamer blijft zitten om de ruim 18.000 mensen die bij de laatste verkiezingen op hem hebben gestemd, recht te doen. In elk geval voorlopig zal Brinkman nu alleen de Groep-Brinkman vormen.

Hij heeft in de Tweede Kamer al een andere plek gekregen in de grote vergaderzaal, aan de rand van de CDA-fractie.

Financieel gezien is zijn vertrek uit de PVV-fractie overigens een lucratieve stap: als fractievoorzitter krijgt hij een extra hoge zogeheten schadeloossstelling.

  1. Hij sluit zich aan bij de VVD.

Politiek-inhoudelijk gezien staat Brinkman dicht bij de VVD. Dichter bij de liberalen zelfs dan bij de PVV. Met laatstgenoemde partij was hij het achter de schermen al lang oneens, maar hij hoopte dat de partij in zijn richting zou bijdraaien.

Nu hij bij de PVV weg is, kan hij zich aansluiten bij een partij die dichter bij hem staat. Als Brinkman dat wil en de VVD hem wil opnemen, dan kan hij deel gaan uitmaken voor de VVD-fractie.

  1. Hij richt een nieuwe partij op, al dan niet samen met oud-Kamerlid Verdonk.

Elsevier schreef dat Brinkman al een aantal keer contact heeft gehad met Verdonk. Brinkman bevestigde dinsdagmiddag tijdens zijn persconferentie dat hij telefonisch en per mail contact heeft gehad met de oud-VVD’er en ex-TON’er. „Ik vind Verdonk een geweldig mens, maar het is niet de bedoeling om met haar een partij op te richten”, zei Brinkman.

Vooralsnog dan, want van iemand die al lang een punt maakt van het gebrek aan partijdemocratie bij de PVV zou het geen verrassing zijn als hij toch een eigen partij opricht. Mét de door hem ook voor de PVV zo gewenste leden én een jongerenafdeling.

  1. Brinkman geeft alsnog zijn zetel op.

Hij gaf op zijn persconferentie toe dat hij een „zware tijd” tegemoet gaat. Komend vanuit een fractie met een heel team aan medewerkers om zich heeen, staat hij er nu vrijwel alleen voor. Op een andere plek in het Kamergebouw moet hij weer van voren af aan beginnen. Misschien komt Brinkman na enige tijd tot de conclusie dat hij in zijn eentje te hard moet werken en te weinig gedaan krijgt om zelfstandig door te gaan. Maar die kans is, gezien het wilskrachtige karakter en de ambitie van Brinkman, zeer gering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer