Buitenland

„Al-Qaida aast op chemische wapens in Syrië”

DAMASCUS – De mogelijke ontwikkeling van nucleaire wapens door Iran trekt wereldwijd veel aandacht, maar volgens experts vormt Syrië een acuter gevaar op dit gebied.

Van onze correspondent
20 March 2012 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 20:01
Syrisch vluchtelingenkamp in Turkije. Foto EPA
Syrisch vluchtelingenkamp in Turkije. Foto EPA

Syrië bezit een van de grootste en meest geavanceerde programma’s voor de productie van chemische en biologische wapens en kent bovendien de bewezen aanwezigheid van allerlei terroristische groeperingen. Zowel Amerikaanse als Iraakse veiligheidsdiensten hebben de beweging van al-Qaidamilitanten in de richting van Syrië getraceerd. Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri maakte recentelijk in enkele videoboodschappen duidelijk dat Syrië het nieuwe speerpunt is geworden van zijn terreurbeweging.

Van al-Qaida is bekend dat het eerder zowel in Pakistan als in Irak geprobeerd heeft massa­vernietigingswapens te verwerven. Internationale experts maken zich dan ook grote zorgen dat het Syrische chemische- en biologischewapenarsenaal in verkeerde handen terecht kan komen, mocht het regime van president Assad ten val worden gebracht. In augustus wist The Wall Street Journal te melden dat een geheime Amerikaans-Israëlische eenheid de ontwikkelingen in Syrië op dit gebied scherp in de gaten houdt. Syrië is geen lid van de Conventie Chemische­ Wapens, die het bezit en gebruik van chemische wapens verbiedt.

In Washington en in Tel Aviv is de angst niet zozeer dat het Syrische regime zelf op enig moment chemische of biologische wapens zal inzetten, hoewel de aanwezigheid ervan nog eens onderstreept dat militaire interventie in Syrië een hachelijk avontuur is met mogelijkerwijs onvoorspelbare gevolgen. Het paradoxale schuilt hierin dat de regimes de val van president Assad beogen, terwijl ze tegelijkertijd beducht zijn voor de daaropvolgende chaos.

Recente ervaringen in Irak hebben geleerd dat het bijna onmogelijk is om de diefstal en smokkel van chemische en biologische wapens te voorkomen. Ondanks de aanwezigheid van 200.000 buitenlandse militairen werd toch het belangrijkste Iraakse nucleaire complex, 
Tuwaitha, geplunderd.

De poreuze Syrische grenzen maken het bovendien aannemelijk dat in Syrië gestolen chemische en biologische wapens hun weg zullen vinden naar buurlanden, wat de kwestie tot een veiligheidsprobleem voor de hele regio maakt. De zelfmoordaanslagen die in Syrië worden gepleegd, lijken er ten slotte op te wijzen dat tevens rekening dient te worden gehouden met de onberekenbare factor van religieus fanatisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer