Buitenland

Droogte leidt tot lawinegevaar in Frankrijk

Bij de bosbranden in heel Zuid-Frankrijk en modderstromen veroorzaakt door hevig onweer in de Alpen voegt zich nu een nieuw probleem: de hitte doet de gletsjers in de bergen smelten. Hele stukken rotswand van bijvoorbeeld de ruim 4800 meter hoge Mont-Blanc scheuren door de droogte en dreigen bij het minste of geringste naar beneden te vallen. In totaal heeft de hittegolf in Europa nu 38 levens geëist.

Buitenlandredactie
8 August 2003 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

De burgemeester van Les Houches bij Chamonix, even ten noorden van de Mont-Blanc, heeft donderdag vanuit een helikopter geconstateerd dat een paar 1000 ton rots naar beneden dreigt te komen, nadat zich al ongelukken van minder ernstige aard hadden voorgedaan. Hij is erg bang voor hevig onweer.

Elders in Frankrijk hoopt de brandweer op onweer en regen, bijvoorbeeld in de Lozère bij de Gorges du Tarn, waar sinds zondag al 2000 hectare in rook is opgegaan. Een kleine 500 brandweerlieden proberen de voortdurende bosbranden daar in de hand te houden. Hetzelfde geldt voor de 600 brandweermannen bij Luceram in het achterland van Nice, die een daar woedende brand nauwelijks de baas blijven. Daar is inmiddels opnieuw 1000 hectare verbrand.

Boven Nice zijn bewoonde gebieden, waar huizen worden bedreigd. Daarom zijn er uit voorzorg zo’n honderd mensen geëvacueerd. De branden zijn er vermoedelijk veroorzaakt door blikseminslagen.

Iets noordelijker, bij Barcelonnette en Bourg-Saint-Maurice, hebben zware onweersbuien met veel regen modderstromen veroorzaakt. Die hebben grote schade veroorzaakt aan een aantal huizen, een camping en auto’s die wegspoelden. Slachtoffers zijn daar niet gevallen. Wel duurt het waarschijnlijk nog weken voor wegen in de buurt weer normaal begaanbaar zijn. Hier en daar zijn die bedolven onder 2 meter rotsen en modder.

De branden en extreem hoge temperaturen veroorzaken steeds meer problemen in Kroatië en Servië-Montenegro, de losse unie die de Federatieve Republiek Joegoslavië heeft vervangen. In de Kroatische hoofdstad Zagreb bezweek een 41-jarige politieman die de Amerikaanse ambassade bewaakte aan oververhitting.

Op het Kroatische schiereiland Istrië ontstond een grote brand nadat de bliksem was ingeslagen. Het Kroatische staatspersbureau Hina meldde donderdag dat honderden brandweerlieden, militairen en vrijwilligers zijn ingezet om het vuur te blussen. De branden aan de Adriatische kust van Kroatië zijn goeddeels onder controle gebracht.

In Ulcinj, een badplaats aan het Montenegrijnse deel van de Adriatische kust is de noodtoestand uitgeroepen. Bosbranden rukken steeds verder op naar Ulcinj en vormen een bedreiging voor de 80.000 olijfbomen in en rond de stad.

In Portugal en Spanje boeken de brandweerkorpsen succes bij het bestrijden van de branden. Brandweercommandanten in beide landen meldden donderdag dat ze de meeste branden onder controle hebben.

EU-commissaris De Palacio voor Sociale Zaken brengt vandaag een bezoek aan Portugal. Ze zal met de autoriteiten in Lissabon praten over het verzoek aan de EU-lidstaten assistentie te verlenen bij het bestrijden van de branden.

De hittegolf die Europa lamlegt kan volgens weerkundigen nog tot en met september aanhouden. Het dodental van de extreme hitte liep donderdag op tot 38. In Kroatië overleed een bewaker van de Amerikaanse ambassade in Zagreb. Volgens de politie is de 41-jarige man gestorven aan een door de hitte veroorzaakte hartaanval.

De hoogste temperatuur in Europa werd donderdag gemeten in het Franse Auxerre, waar het 41,1 graden Celsius werd. Het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut voorspelde voor donderdag de hoogste temperatuur sinds zijn oprichting in 1833: 40 graden.

Overal worden maatregelen getroffen om de hitte draaglijk te maken of water te besparen. Op het Kroatische eiland Pag mogen mensen hun auto’s niet meer wassen, hun tuin niet besproeien en geen douche meer nemen op het strand. De Spaanse televisie riep mensen op veel water te drinken, zo min mogelijk buiten te komen en lichte kleding te dragen. In een ziekenhuis in België krijgen patiënten twee keer per dag gratis ijs. Medewerkers van een supermarkt in het Britse Manchester hebben een kantine ingericht in de koelruimte voor groente en zuivel.

Dieren hebben ook te lijden onder het warme weer. In Kroatische viskwekerijen zijn tonnen vis gestorven door te hoge watertemperaturen. Een zeeaquarium in het Britse Birmingham wordt door een indoor-skicentrum voorzien van voorraden sneeuw om de otters koel te houden. Verschillende dierentuinen in Europa geven de dieren hun voer in ijsvorm. De Britse supermarktketen Safeway is begonnen met ”operatie hotdog”: verzamelaars van winkelwagentjes letten op het parkeerterrein op of er honden worden achtergelaten in auto’s. Als dat het geval is, spoort de directie de hondeneigenaar via de luidspreker in de winkel op.

Vreemd genoeg hebben de inwoners van de gewoonlijk in de zomer zinderend hete stad Athene het niet heet. Daar is een koele noordenwind opgestoken waardoor mensen hun airco hebben uitgezet en toeschouwers van openluchtvoorstellingen ’s avonds een vest of een trui aandoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer