Koninklijk Huis

Veenendaal klimt in de breipen voor Beatrix

VEENENDAAL – De Veenendaalse wolhistorie herleeft nu koningin Beatrix in aantocht is. Een kleine vijftig vrijwilligsters verzamelden zich zaterdagochtend om wildbreisels te maken op de plaats waar vroeger de Hollandia Wolfabriek stond: de Cultuurfabriek. „We gaan er de route van Koninginnedag mee versieren.”

Gerriëtte Stolk
19 March 2012 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 19:59
VEENENDAAL – In Veenendaal werden zaterdag wildbreisels gemaakt om de route van Koninginnedag te versieren. De koninklijke familie bezoekt op 30 april Veenendaal en Rhenen. Foto Gerriëtte Stolk
VEENENDAAL – In Veenendaal werden zaterdag wildbreisels gemaakt om de route van Koninginnedag te versieren. De koninklijke familie bezoekt op 30 april Veenendaal en Rhenen. Foto Gerriëtte Stolk

Het getik van breinaalden is nauwelijks te horen. Terwijl het bolletje wol steeds kleiner wordt, kletsen de vrouwen met hun stadsgenoten over een nieuwe steek en delen ze de laatste tips en trucs over het inbreien van kroontjes en hartjes.

„Het is ontzettend leuk om dit met elkaar te doen”, zegt initiatiefneemster en bibliotheekmedewerkster Corry Kooij.

Ze vindt het principe van wildbreien, waarbij deelnemers een lap breien die om een boom of fietsenrek wordt gewikkeld, zelfs hip: „Ik noem het wel eens een zachte vorm van graffiti. Wat het leuke is: iedereen die de basisbreiprincipes onder de knie heeft, kan meedoen. Er is geen patroon waar je je aan moet houden. Hierdoor kun je er veel creativiteit in kwijt. Het is bijvoorbeeld niet verplicht de kleuren van de Nederlandse vlag te gebruiken, maar dat is natuurlijk wel leuk.”

Handbreien

Annelijn Burgers (10) heeft veel bekijks vanochtend in de Cultuurfabriek. Ze gebruikt in plaats van naalden alleen haar handen om te breien. De steken van oudroze wol staan op haar vingers. „Mama heeft het me geleerd”, vertelt Annelijn, terwijl ze haar speciale manier van breien demonstreert. „Vorige week heb ik een lint van 6,80 meter gebreid, maar toen moest ik het nog leren. Dus ik denk dat ik deze week wel een groter breiwerk maak.”

Moeder Burgers haalde een aantal slimme breiweetjes van internet. Ze googelde op ”breien en kinderen” en trof een handig introductiefilmpje van het handbreien. „Het is heel gemakkelijk, en als je even wilt stoppen, steek je een potlood of een veiligheidsspeld door de steken.” Niet alleen Annelijn is enthousiast over het breien. „Mijn zoons van zes en acht zijn ook heel fanatiek. Ze wilden vandaag ook graag mee, maar ze hadden een feestje”, zegt Burgers.

Kunstwerk

In een van de rode leren stoelen zit Jenny Scholte (69) met een patroon op schoot. „Dit is de vlag van Veenendaal.”

Ze steekt een zwart-, geel- en blauwgestreept breiwerk omhoog. De zwarte kantelen staan voor de afgegraven veengronden en de twee gele strepen voor Gelderland en Utrecht, legt ze uit. „Dit zijn de twee provincies waar Veenendaal vroeger deel van uitmaakte. En de blauwe streep verbeeldt de Grift, het kanaal dat door de stad loopt.”

Elke gebreide baan heeft een betekenis. „Dit bijvoorbeeld zijn drie appeltjes van oranje: de drie prinsen”, zegt Scholte, terwijl ze wijst naar een oranje strook met drie ingebreide pomponnetjes.

Aan diversiteit geen gebrek. De vriendinnen Lianne van den Brink (21) en Heleen Westerlaken (22) breien niet met een standaard bol, maar zetten een lapje in elkaar van een rafelig lint. „We vinden het heel leuk om te breien. Ik heb het een halfjaar geleden pas geleerd”, vertelt Westerlaken. „Ik brei alleen recht en averecht, meer kan ik niet.”

Van den Brink vindt het juist leuk om te improviseren. „Toen mijn draad brak, zette ik het met een knoopje weer aan elkaar. Dat gaf eigenlijk wel een leuk effect. Ik breek nu af en toe expres mijn draad om franjes te maken aan mijn lapje.” De twee vriendinnen vinden het erg gezellig in het breicafé. „Je kunt breien en kletsen tegelijk. Dat creëert sfeer.”

Tot 28 april kan iedereen mee breien voor de koningin. Elke zaterdag is het breicafé aan het Keesstipplein overdag van tien tot vier uur geopend. „Daarna gaan we de breisels in de stad ophangen”, aldus initiatiefneemster Kooij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer