Wapenhandel wereldwijd fors gestegen
STOCKHOLM (ANP) – De wapenaankopen in de wereld zijn naar een record gestegen. De omvang van de internationale wapenhandel steeg 24 procent in de jaren 2007-2011 vergeleken met 2002-2006. Dat staat in een alarmerend rapport dat het internationale instituut voor vredesonderzoek Sipri maandag presenteerde.
Nederland is de op zeven na grootste wapenexporteur ter wereld. De uitvoer in 2011 kwam uit op voor 538 miljoen dollar uit, heel wat meer dan de 440 miljoen in het jaar ervoor. De laatste jaren verkocht Nederland voornamelijk fregatten, maritieme doelzoeksytemen, alsook overtollig materieel zoals F-16’s en tanks. Nederland stond voorheen hoger, maar is voorbijgestreefd door Spanje.
’s Werelds grootste wapenexporteur is opnieuw de Verenigde Staten. Het land kreeg zelfs de grootste order in bijna 20 jaar, namelijk de Saudische aankoop van 84 nieuwe en 70 verbouwde gevechtsvliegtuigen. De VS exporteerden 24 procent meer wapentuig in 2007-2011. Rusland is de een na grootste leverancier en verscheepte 12 procent meer, voornamelijk naar Azië en Afrika.
De grootste wapenkoper ter wereld is India. Dat land is de bestemming van 10 procent van alle geleverde wapens in de wereld, met name uit Rusland. India wordt in de ranglijst gevolgd door Zuid-Korea, Pakistan, China en Singapore.
De Europese landen namen gezamenlijk 19 procent van de importen voor hun rekening. Opmerkelijk is dat het armlastige Griekenland de grootste importeur was in de periode 2007-2011. Het ontving in 2011 van een Super Vita snelle aanvalsboot van Engeland en verwante systemen van Nederland en Italië. Het kreeg ook de eerste gevechtshelikopters uit Frankrijk en heeft nog bestellingen lopen voor vijf Duitse onderzeeërs.
De machtswisselingen in Libië, Tunesië en Egypte hebben tot dusver weinig invloed gehad op de wapenleveranties aan de Arabische wereld. In 2011 leverden de Verenigde Staten 45 M-1A1 tanks aan Egypte. Washington beloofde bovendien er nog eens 125 te leveren. Rusland leverde tussen 2007 en 2011 zelfs 78 procent van alle wapens die het omstreden Syrië in die periode importeerde.