Kerk & religie

PKN stelt jaarlijks gesprek predikant en kerkenraad voor

UTRECHT – De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil dat er voortaan elk jaar jaargesprekken plaatsvinden met predikanten, kerkelijk werkers, kerkenraadsleden en andere „waardevolle personen met kennis en kunde.” Dat maakte de PKN dinsdag bekend.

Kerkredactie
13 March 2012 14:50Gewijzigd op 14 November 2020 19:53
Het Protestants Dienstencentrum van de PKN te Utrecht. Foto Albert Schweizer Fonds
Het Protestants Dienstencentrum van de PKN te Utrecht. Foto Albert Schweizer Fonds

„Kernfiguren binnen de gemeente kunnen zo jaarlijks met elkaar doelen en verwachtingen bespreken en afstemmen, afspraken maken en deze afspraken evalueren.” De jaargesprekken moeten zorgen voor een kwaliteitsimpuls in de PKN-gemeenten. Het idee is niet nieuw. Al sinds 1992 geeft de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk ondersteuning op dit terrein; ook kwam het onderwerp terug in verschillende synoderapporten.

De landelijke kerk meent nu echter dat het kwaliteitinstrument moet worden ingevoerd in samenhang met de invoering van het nieuwe studieverlof (Permanente Educatie).

Uit een afstudeeronderzoek dat in 2011 verscheen bleek dat in zes van de tien gemeenten jaarlijks een gesprek plaatsvindt over het functioneren van de predikant. Uit het onderzoek bleek echter ook dat het geven van feedback aan elkaar moeilijk is. Het gebeurt slechts in 30 procent van de gemeenten. Daarnaast kwam naar voren dat meer dan de helft van de gemeenten vooral is gericht op de korte termijn en niet op de toekomst.

In het voorstel wordt naar een methode die nu plaatsvindt in de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) waar het zogehetn 10-jaargesprek is geïntroduceerd als instrument voor persoonlijke ontwikkeling voor predikanten. De EKD stelt dat „het mogelijk moet worden om resultaatgerichte afspraken te maken, niet om de geestelijke vrijheid aan te tasten maar om het getuigenis van de kerk te versterken”.

Bij het jaargesprek zou ook een „onafhankelijke derde” aanwezig kunnen zijn. „Dit kan een gemeentelid zijn die expertise heeft in het houden of begeleiden van dit type gesprekken, maar ook iemand die van buitenaf wordt ingehuurd.”

Het voorstel wordt besproken op de synodezitting van 19 en 20 april in Lunteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer