Anglicanen tot op het bot verdeeld
Progressieve en conservatieve anglicanen buitelen over elkaar heen na de benoeming van de homoseksueel Vicki Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire.
De wereldwijde anglicaanse gemeenschap is door benoeming van Robinson tot bisschop in de Amerikaanse Episcopale Kerk ernstig verdeeld. Robinson is de eerste anglicaanse bisschop die er openlijk voor uitkomt dat hij een homoseksuele relatie heeft.
Aziatische en Afrikaanse kerkleiders veroordelen de benoeming in scherpe bewoordingen. Ze waarschuwden woensdag dat ze overwegen de banden met de Amerikaanse kerk te verbreken. „Het praktiseren van homoseksualiteit is hier cultureel en wettelijk niet toegestaan”, aldus bisschop Lim Chen Ean, leider van de Anglicaanse Kerk van West-Maleisië. Volgens hem bestaat er een grote kans dat de Zuidoost-Aziatische bisschoppen volgende week praten over het verbreken van de banden met de Amerikaanse kerk.
De roep om afscheiding klinkt ook luid in Kenia, Uganda en Nigeria. Peter Karanja, proost van de All Saints Cathedral in het Keniaanse Nairobi, zegt dat de Episcopale Kerk „zichzelf van de anglicaanse gemeenschap afscheidt. Voor de Keniaanse anglicanen is het onmogelijk deel uit te maken van een gemeenschap die de Schrift met voeten treedt.” De Nigeriaanse kerk is verbijsterd dat westerse collega’s zich niets aantrekken van de „duidelijke leer van de Bijbel met betrekking tot de menselijke seksualiteit.”
De stemming in Australië is verdeeld. De conservatieve aartsbisschop van Sydney, Peter Jensen, noemt de benoeming „rampzalig” en voorziet dat die zal leiden tot verslapping van de onderlinge banden in de anglicaanse gemeenschap. Het liberale hoofd van de Anglicaanse Kerk in Australië, Peter Carnley, verwacht echter niet dat de benoeming zal leiden tot een scheuring.
Ook onder Amerikaanse anglicanen is de verdeeldheid groot. Door „willens en wetens de verkiezing te bevestigen van een persoon die seksueel actief is buiten het heilige huwelijk” is de bisschoppenconferentie afgeweken van „het historische geloof en de orde van de kerk van Jezus Christus”, aldus een verklaring van negentien bisschoppen. Ze roepen aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, hoofd van de kerk, ertoe op in te grijpen in de „pastorale noodsituatie die over ons is gekomen.”
De Evangelische Alliantie van Groot-Brittannië zegt de benoeming van Robinson „zeer te betreuren.” EA-leider Martyn Eden spreekt van een beslissing die indruist tegen de christelijke orthodoxie, en wenst de Amerikaanse bisschoppen „Gods genade en wijsheid toe in deze moeilijke tijd.”
Williams heeft na de benoeming een verklaring uitgegeven waarin hij zegt dat de bevestiging van Robinson „onvermijdelijk” grote invloed zal hebben op de anglicaanse wereldgemeenschap. Hij bindt tegenstanders echter op het hart niet overhaast te reageren. Wat de gevolgen zullen zijn, is nog niet te overzien, aldus een sussende Williams, die hoopt „dat de kerk in Amerika en de rest van de anglicaanse gemeenschap de gelegenheid zullen krijgen deze ontwikkeling te overwegen voordat er belangrijke en onherroepelijke besluiten worden genomen uit reactie. Ik heb eerder al gezegd dat we als kerk heel voorzichtig moeten zijn bij het nemen van besluiten voor ons deel van de wereld die de kerk elders in de problemen brengen.”
Robinson zelf is zich ervan bewust dat zijn kerk door zijn benoeming in opschudding is geraakt. „Dat is het enige wat dit voor mij niet helemaal tot een vreugdevolle dag maakt.” In een interview met het persbureau AP zei hij zeventien jaar als homoseksueel te hebben geleefd, en inmiddels aan negatieve reacties gewend te zijn. „Niemand zal mij iets vertellen wat ik niet eerder heb gehoord.” Wel voelt hij zich gekwetst door kerkgenoten die hem hadden verteld dat ze op zijn hand waren, maar uiteindelijk toch tegen zijn benoeming stemden. Robinson denkt dat zijn benoeming de kerk eerder zal versterken dan verzwakken. Robinson is tegen een schisma gekant, omdat de kerk in zijn ogen niet beter af is zonder zijn conservatieve tegenstanders. Hij pleit voor diversiteit.
De Episcopale Kerk telt 2,3 miljoen leden en is de Amerikaanse tak van de Anglicaanse Kerk, die wereldwijd 75 miljoen leden telt.