Politiek

De Krom jaagt op vluchtende bijstandsfraudeur

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) opent de jacht op ’spookburgers’ die ten onrechte bijstand hebben ontvangen en zich verborgen proberen te houden door stiekem naar een andere gemeente te verhuizen. De Krom heeft maandag aan de Tweede Kamer geschreven dat hij een proef is begonnen om deze vluchtende bijstandsfraudeurs beter op te sporen.

13 March 2012 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 19:53
De Krom kreeg het dinsdag aan de stok met de oppositiepartijen over baangarantie voor werknemers van sociale werkplaatsen.   Foto ANP
De Krom kreeg het dinsdag aan de stok met de oppositiepartijen over baangarantie voor werknemers van sociale werkplaatsen. Foto ANP

Door koppeling van bestanden tussen verschillende instanties moet het net sluiten rond de ’spookburgers’, waarover vooral Amsterdam vorig jaar aan de bel heeft getrokken. De Krom werkt al een tijd aan betere koppeling van bestanden om fraude tegen te gaan. Zo kondigde hij in november aan dat gemeenten makkelijker kunnen controleren of mensen in de bijstand bijvoorbeeld ook studiefinanciering ontvangen of onroerend goed bezitten, zoals een huis.

Van alle mensen met een schuld bij gemeenten was eind 2008 70 procent een voormalig bijstandontvanger. Een belangrijk probleem om bij deze mensen geld terug te vorderen was dat zij na het beëindigen van de uitkering onvindbaar waren, en genoteerd stonden als ’vertrokken onbekend waarheen’.

Amsterdam en uitkeringsinstituut UWV hebben vorig jaar ook al de problemen met ’spookburgers’ onderzocht. Toen bleek dat het lastig was om in deze gevallen bestanden van verschillende overheidsinstanties te koppelen wegens de bescherming van privacy, en dat fraudeurs handmatig één voor één opgespoord moesten worden.

De Krom laat een systeem ontwikkelen, waardoor gemeenten automatisch een signaal krijgen als uit de bestandskoppeling gegevens naar boven komen hoe iemand gevonden kan worden die nog uitkeringsgeld moet terugbetalen. Na afronding van een proef in enkele gemeenten moet deze werkwijze volgend jaar overal worden toegepast.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks is bezorgd over de verdere koppeling van bestanden. Fraude moet worden aangepakt, maar volgens hem mag de aanpak van De Krom er niet toe leiden dat de inbreuk op de privacy van uitkeringsgerechtigden groter is dan bij andere burgers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer