Britse wapenexpert Kelly begraven
De Britse wapenexpert David Kelly is woensdag begraven in het dorp Longworth in Oxfordshire. Behalve zijn weduwe en zijn drie dochters woonden zo’n 160 genodigden de begrafenis bij. Onder hen waren de Britse vice-premier John Prescott en Lord Hutton, leider van het onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van Kelly.
Kelly werd begraven op het kerkhof van de 13e-eeuwse kerk van Longworth, vlak bij zijn woonplaats Southmoor. Vanaf het kerkhof is de heuvel te zien waar Kelly’s lichaam op 18 juli met een doorgesneden pols werd aangetroffen. Enkele dagen eerder was hij genoemd als de bron van een geruchtmakend bericht waarin de publieke omroep BBC stelde dat de Britse regering de inlichtingen over Irak had aangedikt.
De nabestaanden wilden nieuwsgierigen weren. De politie had het dorp daarom volledig afgezet. De meeste journalisten werden op afstand gehouden. Na afloop omschreef Tom Mangold, journalist en vriend van de familie, de kerkdienst als „rustig en vriendelijk, net als de man zelf.”
Mangold haalde fel uit naar de woordvoerder van premier Tony Blair, die Kelly vergeleek met de romanfiguur Walter Mitty, een grijze muis die dagdroomt van een heldenrol. De woordvoerder heeft zijn excuses aangeboden, maar Mangold wilde toch kwijt dat het „zinloze laster” was. „Dit is een man die op schoenen van Clarks liep, een ziekenfondsbril droeg en zich hulde in niet bepaald modieuze kleding. Hij koesterde echt geen illusies over zichzelf.”
Het bericht van de BBC over het „opleuken” van inlichtingenmateriaal om steun te werven voor een oorlog in Irak leidde tot een enorme ruzie tussen de omroep en de regering, die fel bestrijdt dat het gegaan is zoals de BBC beweert.
De BBC meldde op gezag van een toen nog anonieme bron dat het bureau van Blair tegen de wil van inlichtingendiensten in de claim had toegevoegd dat Irak binnen 45 minuten chemische en biologische wapens kon activeren. Het ministerie van Defensie liet niet lang daarna uitlekken dat de informatie waarschijnlijk van Kelly kwam, die als adviseur voor het ministerie werkte.
Nadat zijn naam was gevallen, stortten de Britse media zich massaal op Kelly, die ook voor een commissie van het Lagerhuis moest verschijnen en daar verklaarde dat hij zich niet in het bericht herkende. Enkele dagen later, op 18 juli, werd hij met een doorgesneden linkerpols dood gevonden in een bos bij zijn huis. Twee dagen na zijn dood bevestigde de BBC dat Kelly de bron was geweest voor het bericht.