„Ouder moet onjuist beeld seksualiteit corrigeren”
AMERSFOORT – Seksualiteit is een consumptieartikel dat je niet moet missen. Dat beeld dringt zich op allerlei manieren aan de samenleving op, zegt orthopedagoog drs. Nella van Dijke. Ze noemt de aandacht voor seksualiteit niet alleen overtrokken, maar ook eenzijdig.
Seksualisering doordrenkt de maatschappij, zegt Van Dijke. De preventiewerker bij Optiment, het onderdeel van ggz-instelling Eleos dat zich richt op het voorkomen van psychische klachten, wijst onder meer op billboards, reclamespotjes en weinig verhullende kleding.
Het beeld dat veel media van de man-vrouwrelatie schetsen, stemt Van Dijke niet vrolijk. „De vrouw moet vooral mooi zijn. Ze wordt gezien als een lustobject, iets om te begeren. Kinderen krijgen dat van jongs af mee. Dat is schadelijk voor hun ontwikkeling.”
Deze tendens gaat de gereformeerde gezindte niet voorbij, zegt Van Dijke. Meer dan ooit is het daarom volgens haar nodig dat ouders, maar ook docenten en ambtsdragers, jongeren de Bijbelse visie op seksualiteit voorhouden en voorleven. „Het is bijvoorbeeld heel belangrijk hoe je als vrouw over je eigen man of over mannen in het algemeen praat.”
Van Dijke noemt eveneens het spreken over homoseksualiteit. „Als jongeren afgaan op wat de media laten zien van de Gay Pride krijgen ze een vertekend beeld. Het is belangrijk dat ze weten dat er ook homo’s zijn die met hun gevoelens worstelen en proberen rein te leven.”
De orthopedagoog wijst erop dat jongeren allereerst via internet en vrienden informatie over seksualiteit verzamelen. „Pas daarna volgen de moeders en helemaal aan het eind de vaders. Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kinderen te praten over zaken zoals seksualiteit, zelfbevrediging en geslachtsgemeenschap voor het huwelijk.”
Van Dijke pleit voor toerusting van ouders en ambtsdragers op dit terrein en meer openheid in gezin en kerk. „Een warm gezinsklimaat, waarin open over seksualiteit wordt gesproken, is de beste bescherming tegen het onjuiste beeld dat jongeren via internet krijgen voorgeschoteld.”
De preventiewerker roept ouders ertoe op daarin veel te investeren. „Ga eens naast je kind van 10, 12 jaar zitten, kijk samen een filmpje op YouTube. En praat er met elkaar over: Wat vind je daar nu van en zegt de Bijbel er ook iets over?”
Geslachtsgemeenschap voor het huwelijk komt in de gereformeerde gezindte veel voor, aldus Van Dijke. „Laten we meer voorleven dat Gods geboden goed voor ons zijn, ons welzijn op het oog hebben. Je wordt er gelukkig van als je ernaar leeft.”
In Gouda is morgen aan de vooravond van biddag een bezinningsbijeenkomst over verontrustende maatschappelijke trends. Vandaag deel 4 in een serie: Seksualisering.