Kerk & religie

„EU moet blasfemiewet Pakistan krachtig veroordelen”

BRUSSEL – De Europese Unie moet steviger optreden tegen de schending van mensenrechten in Pakistan. Dat concludeerde Europarlementariër Peter van Dalen (CU) dinsdag naar aanleiding van een ontmoeting met Joseph Francis, directeur van CLAAS, een Pakistaanse organisatie die slachtoffers van mensenrechtenschendingen juridisch bijstaat.

Kerkredactie
7 March 2012 15:47Gewijzigd op 14 November 2020 19:47
Europarlementariër Peter van Dalen (CU). Foto ANP
Europarlementariër Peter van Dalen (CU). Foto ANP

Van Dalen: „Het grote probleem in Pakistan is de blasfemiewet. Op basis van deze wet worden onschuldige mensen vervolgd, omdat hen wordt verweten zich schuldig te hebben gemaakt aan blasfemie. De EU moet deze praktijk krachtig veroordelen. Als Pakistan uiteindelijk niets wil veranderen, dan moet elke vorm van hulp aan Pakistan worden gestaakt.”

Van Dalen nodigde Joseph Francis uit in het Europees Parlement om een aantal Europarlementariërs bij te praten over de blasfemiewet. Francis is directeur van CLAAS, Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement. De medewerkers van CLAAS geven juridische ondersteuning aan moslims, christenen en andere slachtoffers van de blasfemiewet.

Volgens Francis bestaat er geen gerechtigheid in Pakistan. De blasfemiewet draagt hier volgens hem aan bij. „Mensen van alle bevolkingsgroepen kunnen het slachtoffer worden van deze wet. Wanneer iemand wordt beschuldigd van blasfemie, is het bijna onmogelijk om te bewijzen dat er geen blasfemie heeft plaatsgevonden. De wet biedt een makkelijke manier om mensen die onschuldig zijn te veroordelen voor iets dat ze niet hebben gedaan. Ik vraag de EU om steun.”

Het bekendste voorbeeld van iemand die is getroffen door de blasfemiewet is Asia Bibi. Zij zit al enkele jaren gevangen omdat buren haar ervan beschuldigen de profeet Mohammed te hebben beledigd. Bibi is veroordeeld tot de doodstraf. Haar zaak ligt nu bij het Pakistaanse Hoge Gerechtshof. Mocht zij echter vrijgesproken worden, dan zal ze moeten onderduiken om te ontkomen aan een lynchpartij. Ook mensen die worden vrijgesproken, zijn schuldig in de ogen van de bevolking.

Europarlementariër Van Dalen roept de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton, op meer druk uit te oefenen op de Pakistaanse overheid. „Deze wet is een rechtstreekse aanval op fundamentele vrijheden, of het nu gaat om vrijheid van mening, geweten of geloof. Het mag niet zo zijn dat de EU geld blijft storten naar een land dat de fundamentele waarden van de EU aantast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer