Buitenland

Israël: Iran betrokken bij terreuraanslagen

Veel Palestijnse aanslagen op Israëliërs die sinds het bestand van 29 juni zijn gepleegd, zijn indirect het werk van Iran. Dat heeft een hoge Israëlische veiligheidsfunctionaris dinsdag gezegd.

AP
6 August 2003 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

Volgens de bron krijgt Teheran steeds meer invloed op de Westoever. Iran zou cellen van de Al Aqsa Martelarenbrigades in Jenin financieren die zich niets aantrekken van het bestand dat door Palestijnse bewegingen als Fatah, Hamas en Islamitische Jihad wordt geëerbiedigd. Al Aqsa valt formeel onder Yasser Arafats Fatah, maar enkele cellen, zoals die in Jenin, achten zich niet gebonden aan het staakt-het-vuren.

Hoewel Israël er voortdurend op hamert dat Arafat persoonlijk nauw betrokken is bij de terreur, kon de bron niet zeggen of Arafat de aanslagen van de Al Aqsa-cellen steunt. Fatah kondigde op 29 juni een bestand van een halfjaar aan, Hamas en Islamitische Jihad beloofden zich gedurende drie maanden van geweld te onthouden.

Sinds de afkondiging van het bestand is het aantal slachtoffers van terreur aan Israëlische zijde aanzienlijk afgenomen. Niettemin zijn bij de 178 gewelddadige incidenten die zich sinds eind juni hebben voorgedaan, drie Israëliërs en een buitenlander gedood. Zestien mensen zijn gewond geraakt.

„Bij bijna al het geweld sinds 29 juni dat door Al Aqsa is opgeëist, is Iran betrokken”, aldus de zegsman van de Israëlische veiligheidsdienst. Al Aqsa-strijders eisten zondag de verantwoordelijkheid op voor een aanslag bij Jeruzalem, waarbij een Israëlische moeder en drie kinderen gewond raakten.

Volgens de zegsman is Hamas bezig zich te herbewapenen met het oog op hervatting van het geweld zodra het bestand afloopt. De organisatie zou grote hoeveelheden wapens verwachten uit Egypte. De wapens zouden via geheime tunnels naar de Gazastrook worden gesmokkeld.

Dinsdag gaf Israël miljoenen euro’s aan bevroren Palestijnse fondsen vrij. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische regering bekendgemaakt. Het gaat om een bedrag van ongeveer 1,15 miljard shekel (270 miljoen euro) aan door Israël in de Palestijnse gebieden geïnde belastingen en invoerrechten. De gelden waren door Israël in beslag genomen omdat de Palestijnse Autoriteit er terreuraanslagen mee zou financieren.

Ondertussen gaat de bouw van de veiligheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever gewoon door. Gisteravond liet de Israëlische politie de 34 buitenlandse vredesactivisten vrij die eerder op de dag waren opgepakt tijdens een protest tegen de bouw van de muur. De actievoerders van de Internationale Solidariteitsbeweging (ISM) hadden een huis van een Palestijn in Mashah bij Qalqilya bezet, omdat Israëli’s zijn tuin met bulldozers wilden verwoesten voor de bouw van de omstreden muur. Volgens de Israëlische nationale radiozender heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Israël besloten een Italiaanse vredesactiviste het land uit te zetten. De anderen zijn gewaarschuwd zich niet meer provocerend te gedragen en het werk van het leger niet te belemmeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer