Politiek

Kamer wil parlementaire enquête corporaties

DEN HAAG (ANP) – Gebrekkig beheer, falend toezicht en de gevolgen voor huurders moeten het onderwerp worden van een parlementaire enquête naar woningcorporaties. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

7 March 2012 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 19:46
Gebrekkig beheer, falend toezicht en de gevolgen voor huurders moeten het onderwerp worden van een parlementaire enquête naar woningcorporaties. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Foto ANP
Gebrekkig beheer, falend toezicht en de gevolgen voor huurders moeten het onderwerp worden van een parlementaire enquête naar woningcorporaties. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Foto ANP

PvdA, SP en PVV steunden woensdag een voorstel van het CDA om een parlementaire enquête te beginnen. De laatste jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht, klaagt de partij. „Omdat vooral de huurders de klappen moeten opvangen van (mogelijk) falend beleid, is het van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel.” Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet erbij worden betrokken.

De zorgelijke situatie bij woningcorporatie Vestia, waar de Tweede Kamer donderdag over praat, is voor de CDA-fractie alleen maar de druppel. Vestia kwam door risico’s in het financieel beheer in grote problemen. Ex-topman Erik Staal kreeg bij zijn vertrek 3,5 miljoen mee en de corporatie is van plan de huren te verhogen.

De PvdA is ook voor een parlementaire enquête, maar wil dat het wettelijk regelen van scherper toezicht op de woningcorporaties niet stil komt te liggen door een onderzoek dat 2 jaar in beslag kan nemen. „Er zijn genoeg problemen met het toezicht op de woningcorporaties”, vindt Kamerlid Jacques Monasch. „Er zijn nu maatregelen nodig.” Ook CDA en SP vinden dat door een enquête maatregelen niet op de lange baan geschoven moeten worden.

De VVD zegt een parlementaire enquête niet uit te sluiten. Maar de liberalen mikken eerst op verbetering van toezicht. D66 wil eerst met een hoorzitting te weten komen wat er allemaal mis is gegaan in de sector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer