Uitbreiding van beregeningsverbod
Het bedrijfsleven krijgt steeds meer te maken met de gevolgen van de hitte. In de land- en tuinbouw zijn de beregeningsverboden uitgebreid. Het chemieconcern Akzo Nobel krimpt de zoutproductie in vanwege de warmte en in de bouw pleit de FNV voor een tropenrooster.
In steeds meer delen van Nederland zijn dinsdag beregeningsverboden voor de land- en tuinbouwsector uitgevaardigd. Het gaat om de hoger gelegen delen van het land in West-Brabant, gebieden in de Peel en de Maasvallei en stroomgebieden in de buurt van Nijmegen.
Vanaf komende vrijdag mogen boeren in delen van Twente ook niet meer sproeien, aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. De verboden om te sproeien golden al in de Gelderse Vallei aan de kant van de Veluwe. De waterschappen controleren de tuinders en boeren zelf. Deze riskeren bij herhaaldelijke overtreding een boete die kan oplopen tot enkele honderden euro’s.
In Noord-Holland onder het Noordzeekanaal, Zuid-Holland en het westelijk deel van Utrecht deden de waterschappen een dringend beroep op de boeren slechts te sproeien als het hoogst noodzakelijk is en dan het liefst alleen ’s nachts. De verboden gelden vooralsnog niet voor particulieren die hun tuintje water willen geven.
Vakbond FNV Bouw vindt dat werkgevers in de sector een zogeheten tropenrooster moeten instellen om te voorkomen dat werknemers op het heetst van dag in de zon moeten werken. De uren die werknemers door het tropenrooster minder werken, moeten volgens FNV Bouw gewoon worden doorbetaald. De uren vallen namelijk onder het zogeheten onwerkbaar weer, aldus de bond. FNV Bouw vindt ook dat wegenbedrijven door de hitte niet overdag moeten asfalteren.
Het tropenrooster is voor ambtenaren overbodig, zo laten het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg weten. De meeste werkplekken voor overheidsdienaren zijn voorzien van klimaatbeheersing. Bovendien kunnen ambtenaren over het algemeen hun eigen werktijden bepalen, en werken de meesten toch al niet voltijds.
Chemieconcern Akzo Nobel in Hengelo vermindert de zoutproductie met 10 procent door de hoge watertemperatuur in het Twentekanaal. Het is onduidelijk hoe lang deze productiedaling duurt. Het hangt samen met de weersverwachting, aldus de onderneming dinsdag.
Normaliter loost Akzo Nobel koelwater op het aangrenzende Twentekanaal. Dat water is nodig bij de productie. Door de hitte is de temperatuur van het oppervlaktewater opgelopen tot 28 graden. „In onze milieuvergunning staat dat we koelwater mogen lozen totdat het water een temperatuur van 30 graden heeft. Uit voorzorg hebben we besloten nu al geen water meer te lozen”, aldus de woordvoerder.
Akzo Nobel wil niet zeggen hoeveel schade deze productievermindering veroorzaakt. „We kunnen verliezen wel enige tijd dragen.”