Kerk & religie

Internet gaat kerkwebradio verdringen

BUNNIK – Internet verdringt de plaats van kerkwebradio meer en meer. Dat bleek zaterdag tijdens een bijeenkomst van de stichting Intermediair Kerkomroep Nederland (sIKN).

Van een medewerker
5 March 2012 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 19:44
Van Heteren. Foto RD
Van Heteren. Foto RD

De zevende kerkbeheerdersdag van sIKN in Bunnik werd door ongeveer 200 mensen bezocht. SIKN is als stichting in 2001 opgericht door de Landelijke Organisatie Kerktelefoon en het interkerkelijk Contact in Overheidszaken, waarin dertig kerkgenootschappen zijn vertegenwoordigd.

Het doel is het scheppen en in stand houden van de randvoorwaarden ten behoeve van de uitzending van kerkdiensten en vergelijkbare gebeurtenissen door een kerkelijke gemeenschap naar leden van die gemeenschap. Dit alles tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Voor haar operationele taken is sIKN samenwerking aangegaan met datanetwerk DCT Net. Dat is onder meer bekend van kerk­omroep.nl.

SIKN werkt met een ontvanger, de kerkwebradio, die via telefoonlijn of internet werkt. Directeur Daan van Heteren van DCT Net zei zaterdag echter dat inmiddels ruim de helft van de luisteraars van sIKN via internet (kerkomroep.nl) luistert. Vaak beluisteren ze niet de hele kerkdienst, maar schakelen ze pas in als de preek begint.

Een nieuwe ontwikkeling is, aldus Van Heteren, dat luisteraars zonder televisie toch gebruik kunnen gaan maken van beeld. Hiervoor kunnen tabletcomputers ingezet worden. Hij zei dat het eenvoudig werkt, ook voor oudere mensen. DCT Net is bezig met het ontwikkelen van apps voor Apple en Android, zodat het eenvoudig wordt om kerkdiensten te volgen.

Kerken kunnen via kerk­omroep.nl hun diensten laten uitzenden, zodat ze wereldwijd te beluisteren zijn. Ze kunnen er ook voor kiezen dat slechts een beperkte groep van luisteraars, door middel van een wachtwoord, toegang heeft.

Van Heteren deelde mee dat de bestaande mogelijkheden voor bewerking en opslag van data niet verder worden uitgebreid. Hij raadde aan dat kerken zelf zorgen voor goede opslag. DCT Net houdt zich ook niet bezig met beeldapparatuur, maar verwijst door naar gespecialiseerde bedrijven. De nieuwe apparatuur kan wel beeld uitzenden.

De ontwikkelingen op het gebied van beeld gaan snel, zo bleek tijdens diverse workshops. In de workshop beeld en apparatuur stonden camera’s en schermen opgesteld. De deelnemers zagen de verschillen tussen de diverse soorten opnamen.

Een andere workshop ging over het uitzenden van beeld. De presentator stelde dat er voor een goede opname van een kerkdienst minimaal twee camera’s nodig zijn. Het voldoet niet om alleen de predikant tijdens de dienst in beeld te hebben, anderzijds is het vervelend om met een camera te zwenken. Plaatsing van drie camera’s is beter.

De deelnemers kregen uitleg over de lichtinval in kerkgebouwen, waarmee ze goed rekening moeten houden om tot een scherp beeld te komen. Verder legde de presentator het verschil tussen de diverse soorten shots uit. Bij een longshot gaat het om een overzicht. Maar ook mediumshots en close-ups zijn mogelijk. Bij close-ups moeten de cameramensen beseffen dat elke oneffenheid op het gezicht van de voorganger te zien is.

SIKN-bestuurslid Johan Eertink deelde desgevraagd mee dat de stichting diensten verleent aan vrijwel alle christelijke kerken in Nederland. Elfhonderd lokale kerken zijn aangesloten, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de (Oud) Gereformeerde Gemeenten. SIKN is op dit moment, voor haar verdere uitbouw, op zoek naar een rooms-katholiek bestuurslid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer