Binnenland

Verdachten vrijuit na leugens agenten

AMSTERDAM – Twee verdachten die ervan waren beschuldigd dat ze agenten zouden hebben mishandeld en bedreigd, gaan vrijuit nadat camerabeelden onjuistheden in het proces-verbaal aan het licht hebben gebracht.

Regioredactie
5 March 2012 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 19:43
Foto ANP
Foto ANP

De verdachten mogen niet meer worden vervolgd voor fysiek en verbaal geweld nu de rechtbank in Amsterdam justitie niet-ontvankelijk heeft verklaard. Volgens de rechter hebben de betrokken agenten namelijk gelogen over wat er op de bewuste dag eind 2009 is gebeurd.

De agenten wilden een parkeerboete uitdelen aan de twee verdachten, maar dat verliep niet naar wens. Daarop riepen de politiemedewerkers versterking op en arresteerden ze het tweetal. Zelf schreven de agenten in het proces-verbaal dat de verdachten hen bedreigden en aanvielen. Beelden van beveiligingscamera’s lieten echter zien dat dit helemaal niet zo was.

Zo verklaarden de agenten dat een van de verdachten op een gegeven moment een van hen bij de arm pakte. Op de beelden was dat echter niet te zien. Ook zetten de agenten in het proces-verbaal dat het niet lukte diezelfde verdachte te boeien, maar uit de beelden blijkt dat ze dat helemaal niet hebben geprobeerd.

Volgens de rechtbank hebben de politiemedewerkers „onjuistheden” in het proces-verbaal opgenomen en is dat „doelbewust” gebeurd. Hun verklaring wijkt namelijk op een groot aantal punten af van de werkelijkheid. De rechter acht het ondenkbaar dat beiden zich op precies dezelfde manier zouden vergissen.

„Wat de zaak ernstig maakt, is dat de rechtbank doorgaans voor waar aanneemt wat agenten zeggen”, aldus de advocaat van een van de verdachten. „Als we die beelden niet toevallig hadden gehad, zouden de verdachten keihard zijn veroordeeld.”

De rechtbank spreekt van „een onherstelbaar vormverzuim” en vindt dat de agenten „ernstig inbreuk hebben gemaakt op de beginselen van een behoorlijke procesorde.”

De politie kon zaterdag nog niet ingaan op deze specifieke zaak. Wel liet een woordvoerster weten dat dit soort kwesties normaal gesproken wordt onderzocht door het bureau integriteit van de politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer