Politiek

CU-leider Slob: Die 3 procent is geen doel in zichzelf

DEN HAAG – „CPB-Day”, twitterde ChristenUnieleider Slob donderdagmorgen, vlak voor het planbureau met de prognoses kwam voor het overheidssaldo. Zelf rekende hij op een tekort van zeker 4,8 procent van het bruto binnenlands product.

Marcel ten Broeke
2 March 2012 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 19:41
Foto ANP
Foto ANP

Het werd 4,5 procent. Een meevaller?

„De vrees was er wel dat we richting de 5 procent zouden gaan, dus 3 miljard euro extra. Anderzijds is 4,5 procent in 2013 nog steeds een megaopgave. Zeker omdat Brussel de lat legt bij 3 procent.”

Moet Nederland wat u betreft aan die tekortnorm voldoen?

„Die 3 procent is geen doel in zichzelf, maar ik vind wel dat alles erop gericht moet zijn om te kijken of het haalbaar is. Punt is dat er natuurlijk wel op een verantwoordelijke manier bezuinigd moet worden. Volgend jaar is al wel erg snel om besparingen tot 16 miljard euro te realiseren. Het moet dus de inzet zijn, maar het moet natuurlijk wel kunnen.”

Brussel lijkt Nederland, dat altijd hard was voor anderen, weinig speelruimte te willen geven.

„Bij monde van premier Rutte en minister De Jager heeft Nederland een hele grote broek aangetrokken richting andere landen. Hoewel de kritiek ook vaak terecht was, is het in zekere zin toch wel een blamage dat wij nu zelf, de eerste de beste keer dat we in de problemen komen, mogelijk een beroep moeten doen op een uitzonderingsbepaling. Het gezag van Nederland in Europa, dat al niet groot is op dit moment, komt dat bepaald niet ten goede.”

PvdA’er Albayrak wilde deze week geen bezuinigingsopties noemen om het kabinet niet op ideeën te brengen. De CU wel?

„Ook al zitten we niet meer in de coalitie, van onze verantwoordelijkheid voor het landsbestuur is geen gram afgegaan. Wij zullen daarom de komende weken met voorstellen komen. Het kabinet mag die, ook zonder bronvermelding, een-op-een overnemen. Zo kun je op korte termijn al aan de slag met loonmatiging, een verdere vergroening van het belastingstelsel, een snellere verhoging van de pensioenleeftijd en broodnodige hervormingen in de woningmarkt en de zorg. Bezuinigingen zullen gekoppeld moeten worden aan hervormingen die Nederland echt verder helpen. Met de kaasschaaf hele dikke plakken wegsnijden zonder gerichte visie, dat werkt niet.”

Verwacht u dat de coalitie eruit gaat komen?

„We zullen zien. Ik weet nog goed hoe Rutte het vorige kabinet kapittelde dat het alle belangrijke besluiten maar voor zich uit schoof. Nou, ik ben benieuwd. Hij staat nu zelf aan het roer. Dat men nu al allerlei terugtrekkende bewegingen maakt, is toch wel opvallend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer