Mensen in Homs houden hun hart vast
DAMASCUS (ANP/AFP/RTR) – Nu de Syrische rebellen zich hebben teruggetrokken uit de belegerde wijk Baba Amro in de stad Homs, vrezen de inwoners dat het regeringsleger van president Bashar al-Assad flink zal gaan huishouden. De Syrische Nationale Raad liet donderdag weten bang te zijn voor een „bloedbad met tienduizenden kinderen, vrouwen en ouderen.”
De wijk, waar naar schatting 4000 mensen in de val zaten tussen de rebellen en het leger, ligt al weken onder vuur. Volgens activisten zijn honderden mensen gedood. Daarnaast zijn veel mensen gewond geraakt, maar zijn er geen mogelijkheden om hen goed te verzorgen. Donderdag zouden in Syrië nog 39 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie militairen en deserteurs.
Er is wel een klein lichtpuntje voor de inwoners van Baba Amro: het Rode Kruis kreeg toestemming van de autoriteiten om vrijdag noodhulp zoals voedsel en medicijnen te leveren. De hulpverleners, die samenwerken met zusterorganisatie de Rode Halve Maan, mogen tevens gewonden evacueren. Eind vorige week deden ze dat ook al. Toen werden een handvol gewonden en 20 vrouwen en kinderen in veiligheid gebracht.
De rebellen hebben zich naar eigen zeggen uit „tactische overwegingen” teruggetrokken uit het verzetsbolwerk. Volgens Damascus hebben elitetroepen de wijk in de nacht van woensdag op donderdag veroverd. De Vierde Pantserdivisie, geleid door een broer van president Assad, zette 2 dagen geleden op grote schaal de aanval in tegen de rebellen.
Op de staatstelevisie werden beelden getoond uit de wijk. Er kwamen mensen aan het woord die boos waren op de rebellen. Verscheidene bronnen lieten weten dat Baba Amro volledig onder controle van het leger staat. Het leger zou zijn begonnen met een intensieve controle van de wijk. Militairen gaan van gebouw naar gebouw en van woning naar woning op zoek naar „wapens en terroristen.”
In de wijk zijn voor zover bekend geen buitenlandse journalisten meer om verslag te doen van de gebeurtenissen. De gewond geraakte Française Edith Bouvier van Le Figaro en haar landgenoot William Daniel wisten donderdag naar Libanon te ontkomen. Enkele andere verslaggevers die in Homs in de knel zaten, lukte dat eerder ook al. Vorige week kwamen door een beschieting van de stad nog twee reporters om: Marie Colvin en Rémi Ochlik.
Druk Moskou
Rusland heeft er donderdag bij Syrië op aangedrongen Valerie Amos, hoofd humanitaire zaken en noodhulp bij de Verenigde Naties, toe te laten. Moskou wil dat Amos de gelegenheid krijgt poolshoogte te nemen in Homs en andere steden waar zwaar wordt gevochten tussen het regeringsleger en opstandelingen.
Gennadi Gatilov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, verwacht dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad binnen enkele dagen instemt met de komst van Amos. De Syrische regering toonde zich bereid over de kwestie te onderhandelen. Eerder deze week weigerde Syrië Amos toe te laten.
Ook de VN-Veiligheidsraad eist dat Amos Syrië in mag. Rusland en China stemden in met de gezamenlijke verklaring. Dat is uitzonderlijk, omdat beide landen tot nu toe twee voorgestelde resoluties tegen het Syrische regime hebben geblokkeerd.
In het Zwitserse Genève veroordeelde de VN-mensenrechtenraad donderdag met een resolutie het geweld door het regime van Assad. De resolutie was een initiatief van Golfstaten en westerse landen. 37 landen schaarden zich achter de resolutie. China, Cuba en Rusland stemden tegen.