Binnenland

Familiedagen Hardenberg van start

HARDENBERG – Gezelligheid, boeken, muziek, kleding, stichtingen en veel hapjes. In Hardenberg gingen woensdag de Familiedagen van start. Het evenement duurt tot vrijdagavond negen uur.

1 March 2012 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 19:39
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

Vanaf het podium in een van de zalen van de Evenementenhal in Hardenberg klinkt orgelmuziek van Wim Magré. Hij begeleidt tenor Florian Poepjes, die geestelijke liederen ten gehore brengt. De Reformatorische Omroep zendt het rechtstreeks uit. Muziek is op de hele beurs prominent aanwezig. In de ene hal staan orgels, in de andere hal is vioolbouwer André van Putten uit Kampen vertegenwoordigd. Ook zijn er meerdere stands waar cd’s worden verkocht. Onder anderen sopraan Lisanne Leeuwenkamp zingt afwisselend in een stand en op het podium.

Boeken zijn er ook volop. Boekhandel De Pelgrim uit IJsselmuiden is er voor de derde keer. Het bedrijf bezet drie lange en goed gevulde tafels. „We zetten deze keer vooral in op luisterboeken”, zegt Gerco van der Spek van De Pelgrim. Uitgeverij De Toren, die bij De Pelgrim hoort, brengt de ingesproken boeken uit, in samenwerking met uitgeverij De Banier.

In de stand staat ook de 12-jarige Gerton Everts uit IJsselmuiden. „Ik ben gisteren naar de winkel van De Pelgrim gegaan en heb gevraagd of ik in de stand mag helpen. En dat kon. Ik maak in de stand foto’s en ik deel boekenleggers uit.”

Aan de actieve bezoeker is ook gedacht. Jongeren kunnen rijden op een Segway, een tweewielig elektrisch voertuig. Soms is het voor de bezoekers even opletten wanneer de Segways buiten het afgebakende circuit komen.

Tussendoor wordt er veel gegeten en gedronken. Bijna alles is gratis. In de enkele stand waar wel moet worden betaald voor het eten, is het stil. Verreweg de meeste mensen kiezen voor een kosteloze hap, zoals een broodje knakworst.

Een opvallende aanwezige is Defensie. Terwijl daar fors op wordt bezuinigd, werft Defensie toch mensen. „Er blijven jonge mensen nodig”, zegt M. S. Blanken-Smid, werver en voorlichter bij de Koninklijke Marechaussee. „Vooral in de techniek is personeel nodig, bijvoorbeeld in de ict. Voor het testen van wapens en in de machinekamers van marineschepen.”

Mensen denken volgens Blanken bij Defensie vooral aan oorlog. „Maar we hebben ook een belangrijke functie in de crisisbeheersing, zowel in 
binnen- als in buitenland. 
We worden ook ingezet bij calamiteiten, zoals bij het hoge water in Groningen.”

Stichtingen als Adullam, MAF en Trans World Radio ontbreken niet op de beurs. Uit de stand van stichting Timotheos, voor hulp aan weeskinderen in Malawi, klinkt hamergeklop. Kinderen kunnen er vogelhuisjes in elkaar zetten.

Ook de politiek is in Hardenberg vertegenwoordigd. Jan Mark ten Hove, beleidsadviseur van SGP-Jongeren, werft op de Familiedagen nieuwe leden. Hij zet vooral in op tieners. „Ik hoop dat jongeren politiek actief worden. Er zijn genoeg onderdelen waarop we hen kunnen gebruiken.”

Organisator van de beurs is Arjan Klein, van Doornburgh Events. „We brengen een mix van muziek, boeken en vakanties.” Klein heeft wel eens overwogen om themapleinen te vormen. „Dat willen de standhouders echter niet. Als we bijvoorbeeld een vakantieplein inrichten, komen daar alleen mensen die op vakantie willen en andere beursgangers niet. Staat de stand van een camping tussen andere bedrijven, dan is er een kans dat bepaalde mensen gaan overwegen om toch maar een vakantie te boeken.”

Op de beurs, die voor de vierde keer wordt gehouden en jaarlijks zo’n 27.000 mensen trekt, staan circa 140 standhouders. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar. Klein erkent dat bedrijven door de crisis wat moeilijker zijn over te halen. Maar aan de economische malaise wil hij liever geen woorden wijden.

Iemand die dat wel doet, is presentator Riekelt Pasterkamp. In het debat ”Kansen in de crisis” bespreekt hij ten overstaan van enkele tientallen mensen de economische situatie. Viool­bouwer Van Putten zegt de crisis wel te voelen. „Als je tegenwind hebt, moet je alle zeilen bijzetten.” Hans van Vliet van Stéphanos, een stichting die in Malawi werkt, zegt dat er geen massale opzeggingen zijn. Een vrijwilliger van stichting Hulp Vervolgde Christenen merkt dat veel jongeren zich inschrijven. Hij beseft dat het werk niet alleen van geld afhangt. „Als de Heere wil dat een project gaat draaien, dan gaat het ook draaien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer